+31(0) 75 711 28 22 / contact   
VAN OVERSPANNING NAAR BURN OUT
Overspanning en Burn out
ENG   
NL   

Main Content

De draaikolk van overspannen naar Burn out.

Van overspannen naar Burn out.

Het is maar een relatief kleine stap van overspannen naar Burn out. Wat zijn zoal de verschijnselen van overspannenheid? Denk dan aan: prikkelbaar, moe, slecht slapen, controleverlies, spanning binnen een relatie, concentratieproblemen en vergeetachtigheid.
Bij een combinatie van deze verschijnselen zal de huisarts of de bedrijfsarts al snel concluderen, dat er sprake is van overspannenheid. Als je de klachten niet serieus neemt omdat het bijvoorbeeld slecht uitkomt. Je hebt het druk met werk en prive, dus zet je een stapje harder. Je gaat ervan uit, dat het dan wel goed komt. Als je hier langere tijd (6 maanden of meer) mee doorgaat loop je een steeds groter risico op een Burn out. Een belangrijk kenmerk van Burn out is mentale uitputting, als gevolg van het constant leven op je stress hormonen.

Snel aan het werk.

Van veel mensen horen we dat ze eigenlijk zo snel mogelijk weer aan het werk willen. Een paar weken rust en gewoon weer beginnen leidt in 90% tot wat wij noemen de draaikolk van het zwarte gat, een nieuwe Burn out of zelfs een depressie. Ons advies is om de oorzaken van jouw Burn out structureel aan te pakken.

Omdat een Burn out per persoon behoorlijk kan verschillen volgen hieronder een aantal aandachtspunten die je voor jezelf kunt nagaan. Zo ontstaat er een meer gestructureerd persoonlijk beeld van de oorzaken, gevolgen en mogelijke oplossingen.

Hoe kwam de emmer vol?

De oorzaak is nooit een bepaald aspect of gebeurtenis. Vaak is sprake van een combinatie van veranderingen in werk en privé, waardoor de emmer vol geraakt is. We dagen je uit om de verschillende gebeurtenissen voor jezelf in beeld te brengen. Is jouw emmer soms te klein? Stel je te veel eisen aan jezelf? Zijn de privéomstandigheden heel belangrijk of zijn de problemen meer werkgerelateerd? Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld een tijdsdruk. Of gaat het om waardering, is er een verandering in de werkomgeving (een kantoortuin of thuis werken door Corona)? Mis je sociale steun van collega's of van een leidinggevende? Probeer eens al deze aspecten in beeld te brengen.

De lat opnieuw plaatsen.

Mensen die gevoelig zijn voor een Burn out hebben vaak grote moeite met de hoogte van de lat. Met andere woorden: Hoe hoog stel je de eisen aan jezelf? Of worstel je met de eisen, die een ander aan je stelt. Hoe zit het met de werkplek? Stelt de werkplek hoge eisen aan jouw aanpassingsvermogen of voelt het heel prettig? Kortom: Hoe hoog ligt iedereen de lat? En hoe realistisch is dat? Is het redelijkerwijs mogelijk te voldoen aan de eisen of zijn ze veel te hoog? Allemaal vragen en antwoorden die een plek moeten krijgen. Of het nu gaat om Werk, Privé of jouw Persoonlijkheid.

Realistisch evenwicht.

Een mens zoekt altijd balans in werk, privé en persoonlijkheid. Een evenwicht tussen hetgeen wat er van je gevraagd wordt en die dingen, die je daadwerkelijk aankunt. Van grote invloed daarop zijn de eisen, die je daaraan zelf stelt. (Ofwel: Je bent zelf een belangrijke factor) Zo hebben mannen meer moeite met emotionele beroepen. Iets waar je niet altijd bij stilstaat. Vaak moeten er verschillende zaken worden aangepakt om de balans weer in evenwicht te krijgen.

Wat wil jij eigenlijk?

Als je de dingen doet die je leuk vindt, in een omgeving die bij je past, dan krijg je energie. Die zorgt ervoor, dat je veel meer aankunt. Positieve energie zorgt voor meer inzet en creativiteit bij je baan en in je relatie. Soms moet je dingen eens op een andere manier bekijken of aanpakken. Kan het niet anders? Binnen je functie, het bedrijf of moet je op zoek naar mogelijkheden buiten de organisatie? Zijn er in de privé situatie zaken die anders kunnen?

Waarom doe je wat je doet?

Hoeveel verantwoording heb je en hoeveel denk je dat je hebt? Vaak zit hier een verschil in. Betrek daarbij ook jouw rol in het arbeidsproces. Een conflict op een positieve manier oplossen levert voor beiden heel veel op. Soms met simpele aanpassingen of schuiven met verantwoordelijkheden ontstaan nieuwe mogelijkheden. Een conflict of een gevoel van onvrede ontstaat ook door onrechtvaardige besluitvormingsprocessen. Ook in privé is het goed om dit soort zaken eens op een objectieve manier te bekijken. Dat geeft duidelijkheid en daarmee ook rust.

Sociale behoefte.

Iedereen wil graag respect en vertrouwen van anderen Eens rustig nadenken over de verschillende sociale aspecten van familie en vrienden. Hoeveel sociale steun krijg je van je collega's? En hoeveel sociale steun krijg of geef jij eigenlijk? Is er niet sprake van een relationele onrechtvaardigheid, om die beladen term eens te gebruiken. Het gaat nu eenmaal om het sociale gevoel van mensen. Dat geeft of dat kost ontzettend veel energie. Hoe benader je zelf andere mensen, hoe communiceer je en hoe komt dat over op andere mensen?

Afstand nemen.

Voor mensen die er flink doorheen zitten is tijd nemen om dingen te overzien een aanrader. Dat kan door te gaan wandelen of fietsen. Maar ook een paar dagen eropuit in eigen land doet soms wonderen. Niets moeten, maar veel tijd om na te denken en vooral de gelegenheid om afstand te nemen van de dagelijkse beslommeringen.

Resultaat

Als je bovenstaande stappen serieus aanpakt en op die manier de oorzaken en gevolgen in beeld hebt gebracht en passende oplossingen zijn gevonden, zal je met nieuwe energie, weer jouw bijdrage gaan leveren. Als gevolg van de echte aandacht voor een goede balans, vaak met meer werkplezier, socialer gedrag, productiever en creatiever.

Inspiratie.

Herken je jezelf in deze aanpak, maar weet je niet hoe je dat proces in gang kunt zetten. Dan biedt onze methode voldoende inspiratie en aangrijpingspunten om verder te komen. Er moet wel voldoende motivatie aanwezig zijn om aan het herstel te werken, dan zal het rendement ook het hoogste zijn. Vraag vandaag nog de informatie aan via de website of neem contact met ons op voor een gratis adviesgesprek. Dan kunnen we samen bepalen wat voor jou op dit moment het beste resultaat oplevert.

effectief realistisch betrokken

NOBCO Nedrlandse orde van beroepscoaches
EMCC European Mentoring & Coaching Cousil
The Global Code of Ethics For Coaches, Mentors, and Supervisors

Wij zijn aangesloten bij de Nederlandse Orde van Beroepscoaches, omdat wij waarde hechten aan kwaliteit. Daarnaast onderschrijven wij de Nobco Ethische gedragscode en conformeren ons aan het klachtenreglement. Dat biedt extra zekerheid voor u als afnemer.