+31(0) 75 711 28 22 / contact   
HET MOET ANDERS, MAAR HOE?
Veranderen, maar waar begin je?
ENG   
NL   

Main Content

Het moet anders, maar waar begin ik?

nieuwe weg

Je bent tot de conclusie gekomen, dat er een verandering in je leven nodig is. Je bent regelmatig ziek of voelt je niet gelukkig. In je hoofd is het een chaos van gedachten, variërend van mooie plannen tot sombere vooruitzichten. Soms weet je hoe dat komt en misschien ben je er ook voor behandeld. In ieder geval is doorgaan op dezelfde weg geen optie.

Hoe begin je een verandering.

In ieder geval niet door lijdzaam af te wachten. Je zult zelf in actie moeten komen. Alleen bij deze gedachte komt meteen ook die berg in beeld. De problemen op de werkvloer, bepaalde collega’s, familieleden, het werktempo. Op dit moment dreigt er ook een groot risico. Dat is de draaikolk van het zwarte gat van een mogelijke terugval, eenzaamheid, depressie, gebrek aan zelfvertrouwen. Om hier niet in terecht te komen zijn er verschillende mogelijkheden. Ons advies is om gewoon te beginnen met graven in de berg. Om een goed begin te kunnen maken pak je pen en papier en neem de tijd om onderstaande vragen eerlijk voor jezelf te beantwoorden. Schrijf die antwoorden ook op en houdt ruimte voor aanvullingen en opmerkingen.

Op zoek naar de aanleiding van je problemen?

Het is belangrijk om te weten welke eigenschappen en gewoontes van jezelf en/of van anderen jouw problemen hebben veroorzaakt of versterkt. Hoe zit je eigenlijk in elkaar? Wat zijn bepaalde karaktereigenschappen of ingesleten gewoontes die een belemmering kunnen vormen? En welke vormen juist een kans om verder te komen. Hoe is je carrière verlopen tot op heden? Hoe gaat het in de relationele sfeer? Zijn het altijd vrije en bewuste keuzes geweest of ben je heel vaak achter anderen aangelopen? Heb je vaak iets gedaan, omdat je dacht dat anderen dat van je verwachtten. Of probeerde je stiekem indruk te maken of belangrijk te zijn? De antwoorden op dit soort vragen moeten je een beeld schetsen van jezelf en je ontwikkeling. Met dat beeld kun je daadwerkelijk aan de slag gaan met het veranderen van ongewenste handelingen en denkpatronen.

Een herwaardering van je keuzes?

In deze stap ga je alle belangrijke keuzes uit het verleden opnieuw kwalificeren. Waarom heb je die keuzes gemaakt in relaties, werk, vrienden etc? Wat was toen de aanleiding en hoe denk je daar nu over. Zou je nu hetzelfde doen of kies je een andere weg? Welke van deze inzichten wil (of moet je!) behouden en welke minder goed keuzes kun je veranderen? Er zijn nu eenmaal beslissingen, welke lastig zijn te veranderen. Neem bijvoorbeeld kinderen. Weer andere besluiten kun je wel veranderen, maar hebben grote gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan je woning met een hoge hypotheek, de opleiding, de relatie of de familie. En toch moet je je in deze fase echt afvragen of één van de genoemde zaken het grote probleem vormt. Bij het nadenken over het veranderen van de gemaakte keuzes hoort ook het nadenken over de wijze van veranderen.

Wat wil je bereiken?

Ook deze vraag is het waard om eens serieus bij stil te staan. Neem bij de beantwoording ook de tijd om je af te vragen hoe realistisch het is wat je hebt opgeschreven. Onze tip is om dit een paar dagen later te doen en bij de eerdere antwoorden te schrijven. Zo ontstaat een mooi en vooral realistisch beeld van jouw leven en je doel in de toekomst. Met dit beeld kun je beginnen met het bedenken en uitvoeren van een structuur en een toekomstplan.

Inspiratie

Herken je jezelf in deze aanpak, maar weet je niet hoe je dat proces in gang kunt zetten. Dan biedt ons programma voor jou voldoende inspiratie en aangrijpingspunten om verder te komen. Wij zorgen voor de juiste structuur en begeleiding, waarbinnen jij de zaken op orde kunt krijgen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis adviesgesprek. Dan kunnen we samen bepalen of deelname voor jou op dit moment het beste resultaat oplevert.

effectief realistisch betrokken

NOBCO Nedrlandse orde van beroepscoaches
EMCC European Mentoring & Coaching Cousil
The Global Code of Ethics For Coaches, Mentors, and Supervisors

Wij zijn aangesloten bij de Nederlandse Orde van Beroepscoaches, omdat wij waarde hechten aan kwaliteit. Daarnaast onderschrijven wij de Nobco Ethische gedragscode en conformeren ons aan het klachtenreglement. Dat biedt extra zekerheid voor u als afnemer.