+31(0) 75 711 28 22 / contact   
AGRARIËRS
boer en advies. De boer en onzekerheden. Wil ik boer worden
ENG   
NL   

Main Content

Agrariërs

Als boer krijg je tegenwoordig veel te verduren. Naast de" normale" bedrijfsrisico's als, oogst, melkopbrengst, veevoer, prijzen, kosten, personeel etc. Je hebt ook te maken met steeds veranderende regelgeving, verduurzaming, grondgebruik voor windmolens en zonneparken, toekomst perspectief voor je bedrijf, financiële vraagstukken bij opvolging, verkoop of stoppen.

En daarbovenop heeft eenieder zo zijn of haar privéproblemen over bijvoorbeeld ouders, relaties, kinderen en ziekten. Er wordt van je verwacht altijd maar te kunnen omgaan met dit soort zaken. Dat lukt vaak wel, maar soms is het fijn om eens met iemand te overleggen.

Het gevaar is dan, dat je gaat overleggen met een van je leveranciers van voer of machines. Of mensen van de bank, het accountantskantoor of een projectontwikkelaar. Je kunt dan grote vraagtekens zetten bij de mate van onafhankelijkheid van het advies. Zij hebben allemaal hun eigen belang. Bovendien gaat het advies veelal niet verder dan inhoudelijk. Daar is niets mis mee, maar je wilt ook wel eens met iemand praten over persoonlijke vraagstukken.

Iemand die begrijpt wat je bedoelt zonder direct te zijn betrokken.
Iemand waarmee je kunt bespreken of je misschien het roer om moet gooien. En wanneer je dat dan het beste kunt doen. En wat ga je dan doen om je dromen te verwezenlijken?

Jonge boeren

Met name jonge boeren hebben het lastig momenteel. Naast de bovengenoemde problemen krijgen zij te maken met vraagstukken als:

  • Wat zijn mijn talenten?
  • Wil ik wel echt boer worden?
  • Is er sprake van automatismen in mijn keuze, ouders, familie, of heb ik werkelijk de vrijheid om te kiezen wat ik wil?
  • Past mijn karakter wel bij het boerenleven?
  • Als ik het bedrijf overneem wat komt er dan allemaal bij kijken?
  • Wil ik het bedrijf wel in de huidige vorm voortzetten of ga ik het aanpassen?
 Jonge boern met toekomst vragen

Speciaal voor jonge boeren hebben wij een besloten Facebookgroep opgezet. Daar kun jij in een veilige omgeving je vragen en opmerkingen delen met lotgenoten en op die manier elkaar verder helpen.

Je kunt gratis lid worden via
www.facebook.com/groups/jongeboeren

effectief realistisch betrokken

NOBCO Nedrlandse orde van beroepscoaches
EMCC European Mentoring & Coaching Cousil
The Global Code of Ethics For Coaches, Mentors, and Supervisors

Wij zijn aangesloten bij de Nederlandse Orde van Beroepscoaches, omdat wij waarde hechten aan kwaliteit. Daarnaast onderschrijven wij de Nobco Ethische gedragscode en conformeren ons aan het klachtenreglement. Dat biedt extra zekerheid voor u als afnemer.