+31(0) 75 711 28 22 / contact   
JONGVOLWASSEN
Jongeren met onzeker leven, verloren levensdoel en onbegrip
ENG   
NL   

Main Content

Jongeren en het levensdoel.

Probeer mij niet te begrijpen, hou gewoon van me.

Steeds meer jongeren zijn hun levensdoel uit het oog verloren. Ze worstelen met studie, werk, vrienden, omstandigheden, zichzelf en volwassen worden. Juist intelligente jongeren ervaren vaak veel onbegrip. Zij worden niet begrepen door leeftijdgenoten. Ouders doen alles voor ze, maar ervaren onmacht als het gaat om jongeren te bereiken en te adviseren wat het beste voor ze is. Ouders willen hun kinderen een basis meegeven met school of studie. Als jongeren niet willen is het lastig ze dat mee te geven. Teveel duwen zorgt voor afstand en doodknuffelen wordt niet geaccepteerd.

Ouders moeten beseffen dat hun kinderen anders denken. Hun hersens zijn in ontwikkeling tot ver in hun twintigste jaren. Hun ervaringen zijn anders en onderschat de invloed van Social Media niet. Zaken die voor volwassenen logisch zijn kunnen voor jongeren dat helemaal niet zijn. Hoe slim ze ook zijn.

Hun ouders worden wanhopig en gaan op zoek naar de juiste hulp voor hun kinderen. Wij ontmoeten vaak de combinatie van intelligentie en hooggevoeligheid. Veelal is dan ook nog sprake is van een sterk karakter.
Natuurlijk spelen er verschillende factoren van buitenaf, zoals vrienden, familie, school of werk. Dat speelt bij beiden. Bijvoorbeeld ouders waarbij werk niet goed gaat of echtscheiding. Of ziekte bij een van de familieleden. Dat het mis gaat met de jongeren zien ouders ook niet aankomen, omdat ze zo slim zijn. Ze lijken zelfstandig en men denkt; ‘Die redt zich wel’.

Voorbeelden die gebeuren:

  • Stoppen met de studie en een ongelukkige indruk maken.
  • Niet meer open communiceren, snauwen of lang niet thuiskomen.
  • Slecht eten, drank en drugs. En niet eerlijk zijn erover.
  • Een goed uitziende zoon, die zichzelf lelijk vindt. Een moeder kan slecht aanvaarden dat zo’n jongen zelf bepaald of hij lelijk is.
  • Of de zelfmoord van een lieve, intelligente jongeman. Die diepere lagen zijn onbegrijpelijk voor een vader en moeder.

Het is vaak moeilijk om met deze negativiteit om te gaan. Toch is het belangrijk de deur altijd open te houden. Jongeren moeten altijd bij hun ouders terecht kunnen. Wat er ook is gebeurd. Actief laten weten dat ze welkom zijn, anders kunnen ze tot ernstige zaken besluiten. Mijn dochter gaf mij ooit de tekst “probeer mij niet te begrijpen, hou gewoon van me”. Die hangt nog steeds aan de muur.

Als het bovenstaande bekend voor komt is ons advies om niet te lang te wachten met hulp zoeken. Jongeren leven en denken snel. Ze doen daarom soms onhandige dingen, maar herstellen ook weer snel. Dat is onze ervaringen.

Methode Futura Esperanza

Een bewezen manier om oorzaken en gevolgen in beeld te brengen. Wij leren ouders en jongeren op een positieve manier communiceren met elkaar en helpen jongeren aan een nieuw toekomstperspectief. Futura Esperanza betekent de toekomst met vertrouwen tegemoet.

Bel 075-7112822 voor meer informatie

 

effectief realistisch betrokken

NOBCO Nedrlandse orde van beroepscoaches
EMCC European Mentoring & Coaching Cousil
The Global Code of Ethics For Coaches, Mentors, and Supervisors

Wij zijn aangesloten bij de Nederlandse Orde van Beroepscoaches, omdat wij waarde hechten aan kwaliteit. Daarnaast onderschrijven wij de Nobco Ethische gedragscode en conformeren ons aan het klachtenreglement. Dat biedt extra zekerheid voor u als afnemer.