+31(0) 75 711 28 22 / contact   
DE TOEKOMST MET VERTROUWEN TEGEMOET
stress en burn out symptomen, kenmerken, werkwijze en ontwikkelingen
ENG   
NL   

Main Content

overload aan verantwoordelijkheden, werkzaamheden en verstorende omstandigheden

'Het takje, waardoor hij zijn rug brak'.

Komt die spoedklus ongelegen en reageer je iets te fel op deze opdracht? Een klus die nota bene ook vorige week al binnengekomen was. Dus toen nog zonder spoed. En dit voorval is niet de eerste keer.

Kun je deze verrassing moeilijk verwerken en raak je geïrriteerd, dat deze boodschap-brenger ( net iets te laat en dit komt vaker voor) met deze mededeling komt? Vraag je dan toch even af, waarom je zo uit slof schiet. Mogelijk kan de ‘messenger’ er zelf ook niet zoveel aan doen of loopt het haar of hem ook over de schoenen. Het kan zijn dat zij of hij het zelf ook anders had gewild.

Misschien is het slechts een laatste druppel? Maar deze druppel de schuld geven is wat overdreven. Grote drukte op het werk, chaotische omstandigheden. Je loopt achter op alle schema’s. Met als gevolg ook weer de nodige consequenties. Kwam je vanmorgen binnen, zie je iemand overstuur zitten, die je moest troosten. Vervolgens alweer een computerstoring. Ontdekte je dat je domme fouten gemaakt had en natúúrlijk net bij die klant, waar dat nu juist níet moest gebeuren. En dat al voor de tweede keer.
Al die dingen, die vandaag eigenlijk moeten gebeuren. Maar elke actie die je onderneemt heeft als gevolg reacties en weer meer nieuwe acties. Bovendien vorige maand een paar tegenvallers, die moeten ook nog verwerkt worden.

Ook privé zaken kunnen aandacht in je hoofd opeisen. Relatieproblemen of ziekte in de familie. Mogelijk een dierbare, die te jong overleden is. Huisreparaties, burengedoe of de hond is weggelopen. Je kunt het er gewoon niet bij hebben.

Persoonlijk ben je best sterk en je hebt graag alles in de hand. En laat dát nu juist scheef gaan. Heb je een hekel aan fouten maken en ken je jezelf zo helemaal niet? Je ligt er zelfs al nachten van wakker. Je voelt je verantwoordelijk en wil de dingen goed geregeld hebben. Krampachtig houd je jezelf overeind.

overladen met taken, werkzaamheden klussen en omstandigheden

Die spoedklus op het laatste moment was slechts de druppel in die volle emmer. Het laatste takje op de volgeladen kameel, waardoor hij zijn rug brak.
De boodschapper weet niet wat jou allemaal bezig houdt. Wat zij of hij wel had kunnen waarnemen is je humeur van de laatste weken, waardoor de meeste collega’s inmiddels op afstand blijven.

Je bent jezelf niet meer. Je draait een beetje door. Maar néé, je bent niet rijp voor de psycholoog! Je bent al maanden bezig met ‘topsport’. - Topsport in 3 verschillende sporten gelijktijdig. Waarbij je zelf de terreinen moet aanleggen én repareren. Alle attributen moet regelen. Geen fouten mag maken. Een team moet samenstellen uit een verzameling ‘kneuzen’. Zelf ook niet meer fit voelt. Tijdens storm en regen op een glad wegdek, verblind in de race het steentje op de weg mist. Struikelt en ongelukkig terecht komt. ( ………Lag er eigenlijk wel een steentje?) -

Neem even afstand, krijg weer overzicht. Probeer bewust te worden wat gaande is en creëer tactieken om structuur in het geheel te brengen. Je bent zelfstandig, maar je hoeft niet alles altijd alleen op te lossen. Praat met iemand, die je begrijpt. Spar met een persoon die je vertrouwd. Of schakel een professional in, die je kan helpen met de zaken weer op rij te krijgen. In de topsport is het moeilijk presteren zonder een goede coach.

het takje, waardoor de kameel zijn rug brak
meer informatie
Van overspannen naar Burn outtot een Burn out. Het kan je overvallen.

Van overspannen naar Burn out.

Het is maar een relatief kleine stap van overspannen naar Burn out. Wat zijn zoal de verschijnselen van overspannenheid? Denk dan aan: prikkelbaar, moe, slecht slapen, controleverlies, spanning binnen een relatie, concentratieproblemen en vergeetachtigheid.
Bij een combinatie van deze verschijnselen kan de huisarts al snel concluderen, dat er sprake is van overspannenheid. Vaak neemt iemand de klachten niet serieus. Het komt slecht uit, druk, dus zet men een stapje harder, dan komt het wel goed. Het risico van langere tijd (6 maanden of meer) hiermee doorgaan is een Burn out. Een belangrijk kenmerk is mentale uitputting. Het Nederlands Centrum voor beroepsziekten spreekt van een beroepsziekte als de klachten voor meer dan 50% werkgerelateerd zijn.

Snel aan het werk.

Van veel mensen horen we dat ze eigenlijk zo snel mogelijk weer aan het werk willen. Een paar weken rust en gewoon weer beginnen leidt in 90% tot wij noemen de draaikolk van het zwarte gat, een nieuwe Burn out of zelfs een depressie. Ons advies is om de oorzaken van de Burn out structureel aan te pakken. Onderstaand een route, die leidt naar een duurzame, structurele, werkhervatting binnen drie tot vier maanden.

Omdat een Burn out per persoon behoorlijk kan verschillen volgen hieronder een aantal aandachtspunten die je voor jezelf kunt nagaan. Zo ontstaat er een meer gestructureerd persoonlijk beeld van de oorzaken, gevolgen en mogelijke oplossingen.

Hoe kwam de emmer vol?

De oorzaak is nooit een bepaald aspect of gebeurtenis. Vaak is sprake van een combinatie van veranderingen in werk en privé, waardoor de emmer vol geraakt is. We dagen je uit om de verschillende gebeurtenissen voor jezelf in beeld te brengen. Is jouw emmer soms te klein? Stel je te veel eisen aan jezelf? Zijn de privéomstandigheden heel belangrijk of zijn de problemen meer werkgerelateerd? Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld een tijdsdruk. Of gaat het om waardering, is er een verandering in de werkplaats (een kantoortuin)? Mis je sociale steun van collega's of van een leidinggevende? Probeer eens al deze aspecten in beeld te brengen.

De lat opnieuw plaatsen.

Mensen die gevoelig zijn voor een Burn out hebben vaak grote moeite met de hoogte van de lat. Met andere woorden: Hoe hoog stel je de eisen aan jezelf? Of worstel je met de eisen, die een ander aan je stelt. Hoe zit het met de werkplek? Stelt de werkplek hoge eisen aan jouw aanpassingsvermogen of voelt het heel prettig? Kortom: Hoe hoog ligt iedereen de lat? En hoe realistisch is dat? Is het redelijkerwijs mogelijk te voldoen aan de eisen of zijn ze veel te hoog? Allemaal vragen en antwoorden die een plek moeten krijgen. Of het nu gaat om de werkgever, de werknemer of de privéomstandigheden.

Realistisch evenwicht.

Een mens zoekt altijd balans in werk en privé. Een evenwicht tussen hetgeen wat er van je gevraagd wordt en die dingen, die je daadwerkelijk aankunt. Van grote invloed daarop zijn de eisen, die je daaraan zelf stelt. (Ofwel: Je bent zelf een belangrijke factor) Zo hebben mannen meer moeite met emotionele beroepen. Iets waar je niet altijd bij stilstaat. Vaak moeten er verschillende zaken worden aangepakt om de balans weer in evenwicht te krijgen. Op basis van gezond realisme ontstaat vervolgens een meer duurzame arbeidsrelatie.

Wat wil jij eigenlijk?

Als je de dingen doet die je leuk vindt, in een omgeving die bij je past, dan krijg je energie. Die zorgt ervoor, dat je veel meer aankunt. Positieve energie zorgt voor meer inzet en creativiteit bij je baan. Soms moet je dingen eens op een andere manier bekijken of aanpakken. Kan het niet anders? Binnen je functie, het bedrijf of moet je op zoek naar mogelijkheden buiten de organisatie? Zijn er in de privé situatie zaken die anders kunnen?

Waarom doe je wat je doet?

Hoeveel verantwoording heb je en hoeveel denk je dat je hebt? Vaak zit hier een verschil in. Betrek daarbij ook de afspraak met de werkgever. Een conflict op een positieve manier oplossen levert voor beiden heel veel op. Soms met simpele aanpassingen of schuiven met verantwoordelijkheden ontstaan nieuwe mogelijkheden. Een conflict of een gevoel van onvrede ontstaat ook door onrechtvaardige besluitvormingsprocessen. Ook in privé is het goed om dit soort zaken eens op een objectieve manier te bekijken. Dat geeft duidelijkheid en daarmee ook rust.

Sociale behoefte.

Iedereen wil graag respect en vertrouwen van anderen Eens rustig nadenken over de verschillende sociale aspecten van familie en vrienden. Hoeveel sociale steun krijg je van je collega's? En hoeveel sociale steun krijg je eigenlijk van je leidinggevende? Is er niet sprake van een relationele onrechtvaardigheid, om die beladen term eens te gebruiken. Het gaat nu eenmaal om het sociale gevoel van mensen. Dat geeft of dat kost ontzettend veel energie. Hoe benader je zelf andere mensen, hoe communiceer je en hoe komt dat over op andere mensen?

Afstand nemen.

Voor mensen die er flink doorheen zitten is tijd nemen om dingen te overzien een aanrader. Dat kan door te gaan wandelen of fietsen. Maar ook een paar dagen eropuit in eigen land doet soms wonderen. Niets moeten, maar veel tijd om na te denken en vooral de gelegenheid om afstand te nemen van de dagelijkse beslommeringen.

Resultaat

Nadat de oorzaken en gevolgen in beeld zijn gebracht en passende oplossingen zijn gevonden, zal je met nieuwe energie, weer jouw bijdrage gaan leveren. Als gevolg van de echte aandacht voor de problemen, vaak met meer werkplezier, socialer gedrag, productiever en creatiever.

Inspiratie.

Herken je jezelf als werkgever of werknemer in deze aanpak, maar weet je niet hoe je dat proces in gang kunt zetten. Dan biedt onze methode voldoende inspiratie en aangrijpingspunten om verder te komen. Er moet wel voldoende motivatie aanwezig zijn om aan het herstel te werken, dan zal het rendement ook het hoogste zijn. Vraag vandaag nog de informatie aan via de website of neem contact met ons op voor een gratis adviesgesprek. Dan kunnen we samen bepalen, hoe het op maat aangeboden programma, op dit moment het beste resultaat oplevert.

meer informatie
 Signalen van een Burn out

Signalen van een Burn out

De signalen van een (dreigende) Burn out zijn volgens de registratie richtlijn van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten grofweg onder te verdelen in mentale klachten, zoals concentratieverlies, emotioneel labiel, vergeetachtigheid en minder goed sociaal en in het werk functioneren. Daarnaast zijn er vaak fysieke klachten, zoals slaapgebrek, moeheid, hoofdpijn, nekklachten, futloos en ander lichamelijk ongemak. Een combinatie van de bovengenoemde factoren leidt tot overspanning, als er verschillende stress veroorzaken factoren bij komen op het werk. De genoemde registratierichtlijn combineert overspanning langer dan 6 maanden, uitputtingsverschijnselen en een cynische werkhouding tot Burn out.
Belangrijk is, dat door een deskundige, zoals de huisarts, geconstateerd wordt, dat niet andere (persoonlijkheids)stoornissen de oorzaak vormen van de klachten.

Om te komen tot een duurzaam en snel herstel van de Burn out, is het verstandig een aantal stappen zorgvuldig en onder begeleiding te doorlopen.

De aanleiding

Welke signalen doen zich precies voor en hoe zijn die te verklaren. Bijvoorbeeld door verandering in privé of werk. Bedenk daarbij, dat de oorzaak verder in het verleden kan liggen. Mensen die gevoelig zijn voor Burn out hebben de neiging actief te reageren op problemen. Ze zetten een tandje bij, nemen werk mee naar huis. Ze voelen zich verantwoordelijk en willen heel graag presteren. Ze denken alles wel af te krijgen. Vaak ten koste van hobby's, relaties en andere ontspanningsmomenten. En dat houden ze vaak lang vol, totdat er iets flink tegenzit of er is een privéprobleem. Dan dreigt een Burn out met controleverlies, het korte lontje naar de omgeving en tenslotte het omvallen.

Accepteren en werken aan een oplossing

Het constant vechten tegen voornoemde verschijnselen kost veel energie. Daar moet dus een oplossing voor gezocht worden. Bij voorkeur voor alle oorzaken van de genoemde signalen. Daarbij staat steeds de vraag centraal of iets veranderd of geaccepteerd moet worden. Dat zal per persoon flink verschillen. De één houdt bijvoorbeeld van verantwoordelijkheden en kan daar ook mee omgaan. De andere krijgt ze, maar wordt er heel ongelukkig van.

Het wankel evenwicht

Door de Burn out is de belastbaarheid van iemand flink teruggelopen. Om weer normaal te kunnen functioneren, moet er hard gewerkt worden aan een verhoging hiervan. Tegelijkertijd dient de taak- en functiebelasting op het niveau van de persoon afgestemd te worden. Dit kan van tijdelijke aard zijn. Als dit niet zorgvuldig wordt aangepakt, is er sprake van onbalans en zal iemand al snel terugvallen. Vergeet daarbij vooral niet wat de belasting in de privé situatie is. Alle aspecten tellen mee, dus ook de mentale belasting, bij het bepalen van hetgeen iemand aankan. Bijvoorbeeld boos blijven op een werkgever of een ex-partner, zijn allemaal factoren die van invloed zijn.

Elk nadeel…….

Negatieve signalen kunnen ook een aanleiding zijn om zaken eens op een andere wijze te bekijken. Cruijff wist het al: “Elk nadeel heeft zijn voordeel”. Door zich af te vragen of een bepaalde taak of functie wel passend is ontstaan nieuwe inzichten. Hier ligt ook een belangrijke rol voor de werkgever. Is hij of zij bereid mee te denken over veranderingen of aanpassingen? Een positieve houding zal ook een positief effect hebben op de bereidheid hieraan mee te werken door de werknemer.

Verantwoording

Een van de signalen is een cynische houding ten opzichte van het werk en/of de werkgever. In deze stap staat centraal, dat een arbeidsovereenkomst twee verantwoordelijke partijen kent. Het is voor de werknemer langzaam wel duidelijk, dat hij of zij verantwoordelijk is voor alle besluiten over zijn of haar (werkzame) leven. Alles met respect en vertrouwen naar anderen, dus ook naar de werkgever. Omgekeerd is dat natuurlijk ook van toepassing op werkgevers, leidinggevenden en collega's. Een Burn out is een heel geschikt moment om ieders verantwoordelijkheden eens te herijken.

Sociale steun

Een veelvoorkomend signaal is het feit, dat met het gevoel heeft dat sociale steun van collega's en/of de leidinggevende, ontbreekt. Uitgezocht moet worden, waardoor dit gevoel is ontstaan. Veelal is er sprake van veranderingen, zoals een reorganisatie of een bedrijfsfusie. Vergeet niet de impact van het invoeren van flexibele werkplekken of nog erger “de kantoortuin”. Voor de één een zegen, voor de ander een ramp. Een werkplekonderzoek breng dit soort problemen goed in beeld en komt ook met aanbevelingen om problemen in de toekomst te voorkomen.

Resultaat

Nadat de signalen in beeld zijn gebracht en op passende oplossingen zijn gevonden, zal iemand met nieuwe energie, weer zijn bijdrage gaan leveren. Als gevolg van de echte aandacht voor de problemen, vaak met meer werkplezier, socialer gedrag, productiever en creatiever.

Inspiratie.

Herken je jezelf als werkgever of werknemer in deze aanpak, maar weet je niet hoe je dat proces in gang kunt zetten. Dan biedt onze methode voldoende inspiratie en aangrijpingspunten om verder te komen. Er moet wel voldoende motivatie aanwezig zijn om aan het herstel te werken, dan zal het rendement ook het hoogste zijn. Vraag vandaag nog de informatie aan via de website of neem contact met ons op voor een gratis adviesgesprek. Dan kunnen we samen bepalen, hoe het op maat aangeboden programma, op dit moment het beste resultaat oplevert.

meer informatie
Gezonde spanning hoort bij ondernemen,
maar overspanning leidt tot een Burn out. Het kan je overvallen.

Gezonde spanning hoort bij ondernemen

(Over)spanning leidt tot een Burn out.

Juist de spanning maakt ondernemen en leidinggeven in het algemeen tot een gezonde passie. De dagelijkse uitdagingen geven de nodige energie om je doelen te bereiken.

Het kan echter gebeuren, dat diezelfde spanning meer en meer inspanning gaat kosten. Vaak door een samenloop van omstandigheden kost het realiseren van je dromen net teveel energie.

Signalen van het overschrijden van die grens zijn bijvoorbeeld een toenemende aantal foutjes en fouten door vergeetachtigheid en concentratieverlies. Het gevoel, dat je de hele dag achter de feiten aanrent. Je contacten op het werken en thuis verlopen wat stroever en emotioneler. Daarnaast zijn er vaak fysieke klachten, zoals slaapgebrek (piekeren), moeheid, hoofdpijn, nekklachten, futloos en ander lichamelijk ongemak.
Belangrijk is om de hiervoor genoemde signalen niet te overrulen door nog harder te gaan werken. Realiseer je, dat het signalen zijn waar je iets mee kunt (en moet) doen. Pak ze op en wacht niet tot het te laat is. In een vroegtijdig stadium je klachten serieus nemen is een eerste stap om te voorkomen, dat je Burn out raakt. De grootste fout, die je kunt maken, is het onderschatten van de impact hiervan.

Neem wat tijd voor jezelf om de navolgende aspecten te overdenken.

De aanleiding

Welke signalen doen zich precies voor en hoe zijn die te verklaren. Bijvoorbeeld door verandering in privé of werk. Bedenk daarbij, dat er ook factoren mee kunnen spelen, die wat verder in het verleden liggen. Betrokken mensen hebben de neiging actief te reageren op problemen. Ze zetten een tandje bij, nemen werk mee naar huis. Ze voelen zich verantwoordelijk en willen heel graag presteren. Ze denken alles wel af te krijgen. Vaak ten koste van hobby's, relaties en andere ontspanningsmomenten. En dat houden ze vaak lang vol, totdat er iets flink tegenzit of er is een privéprobleem. Dan dreigt een Burn out met controleverlies, het korte lontje naar de omgeving en tenslotte het omvallen.

Accepteren en werken aan een oplossing

Het constant vechten tegen voornoemde verschijnselen kost veel energie. Daar moet dus een oplossing voor gezocht worden. Bij voorkeur voor alle oorzaken van de genoemde signalen. Daarbij staat steeds de vraag centraal of iets veranderd of geaccepteerd moet worden. Dat zal per persoon flink verschillen. De één houdt bijvoorbeeld van verantwoordelijkheden en kan daar ook mee omgaan. De andere krijgt ze, maar wordt er heel ongelukkig van.

Het wankel evenwicht

Door de (over)spanning loopt jouw belastbaarheid flink terug. Om weer normaal te kunnen functioneren, moet er fors ingegrepen worden. Tegelijkertijd dient de taak- en functiebelasting op het huidige niveau afgestemd te worden. Dit kan van tijdelijke aard zijn. Als dit niet zorgvuldig wordt aangepakt, is er sprake van onbalans en zul je verder achteruit gaan. Vergeet daarbij vooral niet wat de belasting in de privé situatie is. Alle aspecten tellen mee, dus ook de mentale belasting, bij het bepalen van hetgeen je op dit moment aankan. Bijvoorbeeld boos blijven op een opdrachtgever of een ex-partner, zijn allemaal factoren die van invloed zijn.

Elk nadeel…….

Negatieve signalen kunnen ook een aanleiding zijn om zaken eens op een andere wijze te bekijken. Cruijff wist het al: “Elk nadeel heeft zijn voordeel”. Door je af te vragen of een bepaalde taak of functie wel passend is ontstaan nieuwe inzichten. Hier ligt ook een belangrijke rol voor het bedrijf. Zijn bijvoorbeeld partners bereid mee te denken over veranderingen of aanpassingen? Een positieve houding van alle betrokkenen zal ook een positief effect hebben op de verbetering van de situatie.

Verantwoording

Eén van de signalen is een cynische houding ten opzichte van het werk en/of de thuissituatie. In deze overweging staat centraal, dat er in een werksituatie meerdere verantwoordelijke partijen zijn. Het is voor jou wel duidelijk, dat jij verantwoordelijk bent voor alle besluiten over jouw (werkzame) leven. Alles met respect en vertrouwen naar anderen, dus ook naar de betrokkenen op het werk. Omgekeerd is dat natuurlijk ook van toepassing op partners, leidinggevenden en collega's. Een dreigende Burn out is een heel geschikt moment om ieders verantwoordelijkheden eens te herijken.

Sociale steun

Als je wat langer in een overspannen situatie zit is een veelvoorkomend signaal het feit, dat je het gevoel krijgt, dat sociale steun van collega's en/of de partners, ontbreekt. Dan moet worden uitgezocht, waardoor dit gevoel is ontstaan. Veelal is er sprake van veranderingen, zoals een reorganisatie of een bedrijfsfusie. Vergeet niet de impact van het invoeren van flexibele werkplekken of nog erger “de kantoortuin”. Voor de één een zegen, voor de ander een ramp. Een onderzoek naar jouw werksituatie breng dit soort problemen goed in beeld en komt ook met aanbevelingen om problemen in de toekomst te voorkomen.

Resultaat

Nadat je de signalen in beeld hebt gebracht en passende oplossingen hebt gevonden, zul je met hernieuwde energie weer een betere bijdrage gaan leveren. En als gevolg van de echte aandacht voor je problemen, vaak met meer werkplezier, socialer gedrag, productiever en creatiever.

Inspiratie.

Herken je jezelf als ondernemer of leidinggevende in deze aanpak, maar weet je niet hoe je dat proces in gang kunt zetten. Dan kan Futura Esperanza voldoende inspiratie en aangrijpingspunten bieden om verder te komen. Vraag onze informatie of neem contact met ons op voor een goed gesprek. Een investering in jezelf, heeft een positieve uitstraling op je bedrijf/afdeling en je omgeving. Zo kun je samen de toekomst met vertrouwen tegemoet.

meer informatie
Zieke en verzuim door een burn out. Hoe ontstaat een burn out?

Burn Out = onbalans.

Ook sterke persoonlijkheden raken Burn Out!

Waarom herstelt de ene mens snel van een Burn out en blijft de ander schijnbaar onnodig langdurig ziek? Wat zijn de oorzaken, gevolgen en vooral oplossingen om veel meer mensen snel te laten herstellen.

Een indringende beschouwing over oorzaken, gevolgen en oplossingen. Waarom werkt de algemene aanpak vaak wel op de korte termijn, maar niet op de langere. Hoe kunnen we ons zorgsysteem aanpassen om te komen tot betere, snellere en dus ook goedkopere resultaten.

De drie pijlers

Ieder mens functioneert het beste als er een balans is tussen de pijlers Werk, Privé en Persoonlijkheid. Dat geeft de energie om te ontwikkelen en jouw passie te volgen.

Burnout factoren: werk, persoonlijkheid en prié omstandigheden

Werkstress.

Zo leidt langdurige werkstress tot een onbalans bij die pijler. Dit kan allerlei oorzaken hebben, zoals werkdruk, gebrek aan autonomie, slecht functionerend team, weinig waardering of het bedrijf zit in een moeilijke periode (Corona).

Die onbalans zal niet direct leiden tot een Burn out als Privé en Persoonlijkheid stabiel zijn. Een goede relatie die jou begrijpt in combinatie met een sterke persoonlijkheid zorgen voor de nodige veerkracht en energie. Een korte pauze in het werk (vakantie) is dan vaak voldoende om de balans terug te brengen.

Als werk men teveel wordt kunnen sterke persoonlijkheid en goed prive omstandigheden dat wel compensseren

Als de problemen in het werk gepaard gaan met een aanslag op de persoonlijkheid gaat het mis. Bijvoorbeeld iemand met een lichte vorm van autisme of HSP komt te werken in een rumoerige kantoortuin. Of iemand krijgt te maken met slechte psychosociale arbeidsomstandigheden, zoals pesten , seksuele intimidatie of discriminatie.

Dit in combinatie met een (te) hoge werkdruk is de opmaat naar overspanning. Lichaam en geest zijn niet langer in staat voldoende energie aan te maken. Deze “roofbouw” leidt onherroepelijk tot een Burn out.

Als werk men teveel wordt en de persoonlijkheid is instabiel, onstaat er een probleem ook al is de privé situatie optimaal

In Nederland is het conform de bestaande richtlijnen gebruikelijk om iemand met genoemde klachten naar een psycholoog te sturen. Deze zal zich in eerste instantie richten op het versterken of herstellen van de Persoonlijkheid. Hierdoor komen er tijdelijk weer 2 van de 3 pijlers in balans en zal het weer even lukken om de problemen op het werk aan te kunnen.

Stel je bent een sterke en stabiele persoonlijkheid. Als het vervolgens op het werk slecht gaat en er ontstaan privé problemen, zoals scheiding, overlijden, zieke partner of financieel, ontstaat opnieuw het risico van de Burn out. Met alleen een stabiele Persoonlijkheid kun je de problemen niet oplossen.

Als werk men teveel wordt en privé zijn er ook problemen, dan ontstaat er een probleem ook al heb je een sterke persoonlijkheid

Het in deze situatie toepassen van de richtlijnen zal leiden tot versterking van de Persoonlijkheid.

De vraag is echter: Hoe sterk ga je die Persoonlijkheid maken om de problemen van Privé en Werk te kunnen dragen.

Als werk men teveel wordt kunnen sen privé zijn er problemen, dan kun je met het richten op de persoonlijkheid moeilijk blijvende gezondheid bereiken

Een stabiel herstel op de langere termijn kan, naar onze mening, alleen maar door het aanpakken van alle factoren. Door deze goed in kaart te brengen krijg je zicht op alle knelpunten en is het mogelijk om deze stuk voor stuk op te lossen.

Persoon met burnout hestellen door alle causale factoren te onderzoeken. Door te betrekken van bv. psycholoog, coach, huisarts, bedrijfsarts, hrm, werkgever en partner

Dit vereist een soepele samenwerking tussen aan de ene kant de ondersteuners, zoals werkgever, HRM, partner en vrienden en aan de andere kant de professionele hulpverleners, zoals psycholoog, huisarts, bedrijfsarts en herstelcoach. Met name de coördinerende taken van een coach zorgen voor een soepele samenwerking die leidt tot een snel en duurzaam herstel.


meer informatie
stigma, etikettering

Denk goed na over je Burn out herstel methode.

Het kan grote gevolgen hebben voor je toekomst.

Signalen

Achteraf weet iedereen de signalen van zijn of haar naderende Burn out. De concentratieproblemen, het korte lontje, de vermoeidheid en het cynisme over werk, om er maar een paar te noemen. En dan is het juist die betrokken medewerker, die de signalen negeert en nog een stapje harder doet om het werk toch voor elkaar te krijgen. Als die situatie maar lang genoeg duurt, dan is de kans groot op een Burn out. Een ernstige aandoening, waarvan onder goede begeleiding prima van te herstellen is. Wat mensen zich niet realiseren is dat de keuze van het behandeltraject grote gevolgen kan hebben voor hun toekomst.

Huisarts

Mensen met verschijnselen van een Burn out melden zich over het algemeen met klachten bij de huisarts. Als er daarna geen verbetering optreedt melden zij zich ziek en brengen een bezoek aan de bedrijfsarts. Beide artsen kennen een richtlijn, waarin sterk wordt aanbevolen om een psycholoog te bezoeken. Die stelt zo goed mogelijk een diagnose, waarbij het grote probleem bij een Burn out is, dat er zich, al dan niet tijdelijk, verschijnselen voordoen die lijken op een psychische stoornis uit de DSM 5. Denk bijvoorbeeld aan depressie, angststoornis, bipolaire stoornis en andere emotionele instabiliteit. Vervolgens wordt er natuurlijk overgegaan tot behandeling van die stoornis.

Burn out is echter geen psychische ziekte maar vaak een werk gerelateerde beroepsziekte. Natuurlijk kan er ook sprake zijn van een persoonlijkheidsstoornis, maar het is maar zeer de vraag of dit ook de oorzaak van de Burn out is. Als dat namelijk niet zo is, staat mensen een lange behandeling te wachten (denk aan wachttijden en beschikbaarheid) zonder zicht op een blijvend resultaat.

Stigma is snel gemaakt

Bijkomende toekomstige gevolgen

De behandeling door een psycholoog kent een aantal toekomstige gevolgen, welke niet altijd even duidelijk vooraf worden besproken. Zo krijgt u een aantekening in uw medisch dossier over de behandeling. Ook in uw werkdossier komt een dergelijke aantekening te staan. Dat soort aantekeningen kunnen op verschillende momenten zomaar weer oppoppen:

 • Zoals in tijden van deze Corona crisis. Als een werkgever mensen met een Burn out als “losers” ziet, dan worden zij als eerste ontslagen.
 • In een sollicitatiegesprek met bijbehorende medische keuring komt de behandeling altijd naar voren. U bent verplicht het te melden bij de keuringsarts.
 • Bij het afsluiten van een AOV-verzekering is altijd de vraag of u ooit bent behandeld door een psycholoog.
 • Ook bij andere verzekeringen, zoals een levensverzekering komt de vraag weer terug en kan het een hogere premie tot gevolg hebben.

Werk gerelateerde aandoening

Zoals gezegd is een Burn out meestal werk gerelateerd. Het is de optelsom van onbalans tussen Werk, Privé en Persoonlijkheid. Als er bij 2 van deze 3 pijlers iets misgaat ligt de Burn out op de loer. Daarbij is de werksituatie (werkdruk, stress, arbeidsconflict) vaak doorslaggevend. En dat komt niet in de laatste plaats, omdat het ook de op het oog de meeste eenvoudige weg lijkt. Jezelf ziekmelden is vaak eenvoudiger dan het oplossen van privéproblemen. Het ligt dus voor de hand om in eerste instantie daar het begin van het herstel te zoeken. En dan niet eens bij de persoon, maar de werkomgeving (kantoortuin) of werkomstandigheden. Alleen echt duurzaam herstel dient zich te richten om de oorzaken en gevolgen bij alle genoemde pijlers. Het weer in balans brengen hiervan zorgt voor een blijvend resultaat.

Kosten

Het probleem zit hem in de kosten. Een psychische behandeling voor een persoonlijkheidsstoornis (dus niet Burn out) wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Een Burn out herstel behandeling komt voor rekening van de werkgever en lijkt dus in eerste instantie niet aantrekkelijk. Wat wordt vergeten is het feit, dat een zieke werknemer met een modaal inkomen, ongeveer € 400,-- per dag kost. Als de psychische behandeling dus ongeveer 8 maanden duurt en een “normaal ” Burn out herstel traject 3 tot 4 maanden is de rekensom eenvoudig te maken.

Psychische behandeling

Een behandeling door een psycholoog of psychiater versterkt de persoonlijkheid. Dit kan heel plezierig zijn voor mensen met heel weinig zelfvertrouwen, maar kan ook nadelig werken. Zo is het stellen van grenzen heel populair. Binnen een bedrijf of afdeling kan dit ook als star worden ervaren en de nodige spanning en irritatie veroorzaken. Voor degene zelf lijkt het een soort bescherming, maar de hele dag nadenken over je grenzen werkt ook verlammend.

geen stigma, maar benaderen vanuit werk prive en persoonlijkheid

Welke methode?

Het is dus heel belangrijk om goed na te denken over het herstel van een Burn out. Nu is dat nadenken vaak een probleem voor mensen op de rand van een Burn out. Zoek daarom tijdig ondersteuning bij het nemen van de beslissing en vraag advies over de vervolgstappen. Een gespecialiseerde coach (aangesloten bij NOBCO) herkent oorzaken en gevolgen van een Burn out al vrij snel en kan dus ook goed adviseren over het beste traject. Zo zal er bij een ernstige persoonlijkheidsstoornis altijd geadviseerd worden een psycholoog te raadplegen. De behandeling kan echter heel goed samengaan met het volgen van een breder herstel traject.
Meer informatie: bel of mail ons.

Informatie en contact
e-coach

Burn out en de Wet verbetering Poortwachter.

Herstel volgens de regels van het spel.

Van de ongeveer 7.000 000 ziekmeldingen per jaar komt maar 1,4% in aanmerking voor een WIA-beoordeling. Dus moeten we ons afvragen hoe geschikt het strikte protocol is voor die overige 98,6%? De wet maakt het mogelijk om af te wijken, omdat het altijd gaat om maatwerk. Werkgever en werknemer zijn uiteindelijk gezamenlijk verantwoordelijk voor het herstel van een zieke werknemer. Beiden hebben rechten en plichten, vastgelegd in de Wet verbetering Poortwachter (WvP) en verder uitgewerkt in de werkwijzer Poortwachter. 93 weken na de ziekmelding kan een aanvraag WIA worden ingediend en vindt een toetsing plaats door het UWV.

Bedrijfsarts

Werkgevers zijn verplicht een bedrijfsarts in te schakelen, maar blijft zelf verantwoordelijk voor alle re-integratie verplichtingen, zoals het uiteindelijke verslag en de plicht werknemers te wijzen op hun verantwoordelijkheden. Heel eenvoudig dient de werkgever de kosten te dragen en is de werknemer verplicht actief mee te werken aan zijn of haar herstel. De rol van de bedrijfsarts is belangrijk, omdat het niet opvolgen van adviezen later forse financiële gevolgen kan hebben. Zo is de probleemanalyse een belangrijke basis voor het later op te stellen plan van aanpak.

Deskundigen

Volgens de wet mogen er verschillende deskundigen worden ingeschakeld, maar blijft de werkgever uiteindelijk verantwoordelijk voor de voortgang en de financiële verplichtingen. Het is dus belangrijk voor zowel de werkgever als de werknemer om op de hoogte te blijven van de voortgang. Dus ook samen goed nadenken over de in te schakelen deskundigen.

Burn out

Bij een Burn out doet zich al snel de problematiek van de WvP voor, omdat men veelal langdurig ziek zal zijn. Uit de laatste cijfers(2019) komt een gemiddelde verzuimduur van ruim 8 maanden. Een mogelijke verkorting van deze termijn scheelt al snel heel veel geld, ervan uitgaande dat de kosten ongeveer € 400,-- per dag bedragen voor een modale werknemer. Al vanaf het begin van de ziekmelding loont het de moeite om met veel belangstelling het proces te volgen. Een paar aandachtspunten:

 • Een Burn out is normaal gesproken een werkgerelateerde aandoening. Dit is opnieuw bevestigd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in 2019. Ga samen in gesprek over mogelijke oorzaken en gevolgen.
 • Een Burn out is vaak de “Kanarie in de kolenmijn” binnen een bedrijf of een afdeling. Ga actief op zoek naar andere gevolgen. Voorkom tijdig een domino-effect van uitval door ziekte.
 • Blijf alert bij het vervolgtraject. Zowel de huisarts als de bedrijfsarts zijn druk bezet en hanteren al snel richtlijnen met daarin sterke verwijzing naar behandeling door een psycholoog. Burn out is echter geen psychische ziekte. Dat neemt niet weg, dat er natuurlijk bepaalde persoonlijkheidseigenschappen een rol kunnen spelen.
 • Is er sprake van een arbeidsconflict? Dit wordt vaak uitgelegd als een Burn out, maar is natuurlijk wezenlijk iets anders. Het vraagt ook een heel ander aanpak.
 • Is er sprake van privé problemen, zoals financieel, relationeel, rouwverwerking, mantelzorg etc? En zo ja, wat is de invloed op het werk? Serieuze aandacht voor deze problemen zorgt voor snel herstel en meer betrokkenheid bij het werk.
 • Waren er de laatste maanden signalen welke wijzen op een naderende Burn out? Denk aan regelmatig kort verzuim, kort lontje, vermoeidheid, cynisme op en over het werk.

Bovenstaand zijn een paar van de vele factoren die van groot belang zijn, voordat u samen een plan van aanpak gaat opstellen, zoals dit verplicht is na 8 weken ziekteverzuim. Ons advies is om pas dan keuzes te maken over het vervolg van de aanpak. Houdt samen de regie in handen binnen de regels van het spel! Dat is in beider belang, zowel voor de snelheid van het herstel en dus het voorkomen van hoge kosten, als het voorkomen van een medisch dossier met blijvende schade.

Informatie en contact
e-coach

Burn out: Kanarie in de kolenmijn.

Als Pietje van zijn stokje viel was dat een waarschuwing voor de mijnwerkers.*

Maar dat was vroeger.
Nu werken we veilig op het kantoor of in een bedrijf waar veiligheid veelal gewaarborgd wordt.

De kanarie in de kolenmijn

Toch valt er soms iemand ’van z’n stokje’ c.q. raakt overspannen of belandt met een Burn out thuis. Dat betekent meestal voor de collega’s: Nog een steentje erbij en harder doorwerken voor het beoogde bedrijfsdoel door dezelfde ‘mijngang’.

Persoonsgebonden of werkomgeving?

Als leidinggevende kun je je afvragen waarom er niet meer ‘gezongen’ wordt of gewoon negeren wat er gebeurt. Het eenvoudigste lijkt het de kanarie op te laten lappen door de artsen of als dat niet meer lukt:

‘Voor jou 10 anderen’.

Voor jou 10 anderen

Signaal?

Het team of de afdeling zwoegt door in dezelfde richting. Er is wat minder lucht, ze worden wat kortademiger, maar verwachten een goede arbeidsethos. Of is er meer aan de hand? Is het een signaal om naar te luisteren. Mogelijk Is er een ongezonde situatie en is het wachten tot de volgende omgaat. De gezondheid van een mens (of vogeltje) hangt niet alleen af van zijn persoonlijkheid, ook de omgeving is hier een bepalende factor. Misschien toch wat licht en lucht genereren, zodat er nieuwe dingen kunnen ontstaan met nieuwe mogelijkheden.

Motivatie

Ruimte voor regelmogelijkheden en exploratie kan een betere werksfeer en creativiteit bevorderen. Bovendien voor nieuwe inzichten zorgen. Hierdoor kan de interne motivatie gestimuleerd worden. Mensen die werken met een intentie van binnen uit (bv. trots en competentie) in plaats van opgelegde dwang (bv. baanverlies ) of beloning (salaris) presteren meestal beter. Mits goed begeleid kan dit voor een bedrijf nieuwe kansen, nieuwe producten of nieuwe diensten met nieuwe klanten opleveren. Bovendien minder verzuim en een betere status.
Trots op hun eigen inbreng, gaan medewerkers vaak zelfs dezelfde dingen doen uit eigen motivatie, die ze voorheen onder dwang niet deden.

Habitat

Niet elke medewerker is hetzelfde. Er zijn natuurlijk ook medewerkers die zich het beste voelen met gewoon rechtdoor te ‘hakken’. Individuele benadering is belangrijk evenals een complementair team. Ga het gesprek aan met elkaar of laat een deskundige met ervaring en een andere blik hier advies in geven. Het resultaat kan het bedrijf uiteindelijk veel winst opleveren.
Een kanarie (persoon) in de passende habitat (werkomgeving) kan en zijn kwaliteiten gebruiken en een waardevolle bijdrage voor bedrijf leveren.

gemotiveerde werknemer

*Wikipedia:
Kanaries werden vroeger gebruikt in de mijnbouw. Omdat een kanarie veel sneller adem haalt, klein is en een hoge stofwisseling heeft in vergelijking met de mijnwerkers, overlijdt de vogel zeer snel als het dodelijk gas koolmonoxide aanwezig is. De mijnwerkers hebben dan nog de gelegenheid om de plek des onheils te verlaten. Mogelijk komt hier ook de uitdrukking 'van je stokje gaan' vandaan. In 1986 begon in Engeland de vervanging van kolenmijnkanaries door moderne meetmethoden voor koolmonoxide.


Informatie en contact
kantoortuin zegen of ramp

Betekent Corona het einde van de kantoortuin?


Geluk bij een ongeluk of een ramp?

Het lijkt er sterk op, dat de Corona maatregelen en de daaropvolgende 1,5 meter economie op gespannen voet staan met de moderne kantoortuin. Met zijn allen werken in één grote ruimte is vragen om moeilijkheden. Om nog maar niet te spreken over wisselende bureaus, trolleys, door elkaar heen lopen op zoek naar een vrije werkplek. En dan weer manoeuvreren naar die kleine ruimte waarin je ongestoord kunt bellen. Er is al langer een discussie gaande over het functioneren van een kantoortuin. De Corona maatregelen geven een extra dimensie. Het is een mooi moment om een serieuze evaluatie te maken over de voor- en nadelen van de kantoortuin. Met onderstaand praktijkvoorbeeld over de ervaringen van Eric Jansen willen wij hier een zinvolle bijdrage aan leveren.

Succesvolle ondernemer

Eric Jansen is een succesvol ondernemer. Hij is directeur van een goedlopend bedrijf, dat steeds verder groeit. Hij staat open voor vernieuwingen en volgt de veranderingen in de markt op de voet.

plannen

Ook binnen de organisatie is hij constant bezig met vernieuwingen. Zo is het kantoor recentelijk geheel gemoderniseerd met flexibele werkplekken in een kantoortuinachtige omgeving.

vernieuwd bedrijf

Stijging ziekteverzuim

Het bedrijf kent een modern personeelsbeleid met tal van aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden. Het personeel is over het algemeen zeer tevreden, hetgeen blijkt uit het geringe verloop. Toch wordt ook Eric zo nu en dan geconfronteerd met een langdurig zieke werknemer. Zo had hij recentelijk te maken met regelmatig en ook oplopend ziekteverzuim van een van zijn meest innovatieve werknemer ICT, Ronald Kaart. Volgens zijn huisarts is er sprake van een dreigende Burn out. Eric heeft de goede gewoonte om in zo’n situatie meteen een gesprek aan te gaan. Uit de gesprekken komt echter geen duidelijk aanwijsbare oorzaak naar voren.

overleg

Coach Burn out herstel

Omdat zij er samen niet uitkomen besluit Eric, mede op advies van de arbo arts, de hulp in te roepen van een ervaren coach Burn out herstel. Deze nodigt de werknemer uit voor een indringend, openhartig gesprek. In dat gesprek komen alle mogelijke oorzaken en gevolgen aan bod. Niet alleen de zakelijke aspecten, maar ook eventuele veranderingen in de privé situatie. Ook kunnen er zich medische situaties voordoen, waardoor het functioneren wordt beperkt. Zo wordt samen bekeken of er zich bepaalde veranderingen hebben voorgedaan, waardoor er verhinderingen, belemmeringen of beperkingen zijn ontstaan. Na dit gesprek heeft er natuurlijk ook een gesprek met Eric plaatsgevonden, waarbij hij zijn visie op de situatie heeft kunnen geven.

kantoortuin

                                                                                         Verandering werkomgeving

Uit het gesprek kwam uiteindelijk naar voren, dat Ronald grote moeite heeft met de veranderde werksituatie. Hij gaf aan hooggevoelig te zijn en daardoor problemen te ondervinden met het concentreren en zijn energiebalans. De oude werkplek was in een eigen kantoortje aan het einde van een gang. Nu zit hij iedere dag ergens anders met veel meer omgevingsgeluiden. Regelmatig collega’s aan zijn bureau met vragen, meekijkend tijdens zijn werkzaamheden en goedbedoelde social talk. De vele prikkels kosten hem te veel energie met als gevolg allerlei verschijnselen, zoals oververmoeidheid en andere vage gezondheidsklachten als hoofdpijn en misselijkheid. Om weer te kunnen opladen meldde hij zich regelmatig ziek. Daardoor blijft er weer werk liggen en wordt de druk alleen maar groter. Het risico van een Burn Out of een vergelijkbaar verschijnsel is daardoor groter en groter geworden. Het advies van de coach was in dit geval twee zaken gelijktijdig aan te pakken. Als eerste een verbetering van de persoonlijke weerbaarheid en belastbaarheid van de persoon en als tweede de werkomgeving.

kantoortuin en overgevoeligheid

Hoog Sensitieve Persoon (HSP)

Elk moment van de dag doen we indrukken op via onze zintuigen: we horen, zien, ruiken, proeven en voelen. Een HSP doet dat intensiever en is daardoor hooggevoelig. Dit is geen afwijking, ziekte of iets zweverigs, maar eigenlijk een normale karaktereigenschap. Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat 20% van de mensen in meer of mindere mate hoog sensitief is. Een HSP heeft doorgaans een bijzonder verfijnd zenuwstelsel en dat heeft positieve en negatieve kanten. Het is belangrijk, dat iemand weet hoe je om moet gaan met zijn hooggevoeligheid, om problemen te voorkomen.

Ronald behoort tot deze categorie mensen. Een kenmerk van deze eigenschap is het diep nadenken, voordat er actie wordt ondernomen. Goed doordacht te werk gaan. Ronald is erg vindingrijk en altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden (HSS zie later). Dit is voor het innovatieve bedrijf van Eric zeer waardevol. Voor de functie van Ronald is hoge concentratie en diep nadenken noodzakelijk. Ronald levert normaal de grote creatieve oplossingen voor het echte verschil met de concurrenten. Alleen deze superantenne is ook erg gevoelig voor storende factoren.

Ronald bleef desondanks hard doorwerken, maar kwam niet meer tot de resultaten, waar hij zo bekend om staat. Dit levert Ronald veel stress en frustratie. Niet alleen mentaal, maar ook fysiek raakte hij uitgeput. Zittend werk, maar geen energie meer om te sporten.
Diezelfde frustratie begon zich ook te vertonen bij Eric en verschillende collega’s van Ronald. Deadines werden niet gehaald en meer en meer moesten er vervangende mensen worden ingezet.

De Amerikaanse expert Elaine Aron heeft onderscheid gemaakt tussen twee type persoonlijkheden die gekenmerkt worden door hooggevoeligheid:

 • High Sensation Seekers (HSS): zijn op zoek naar nieuwe intense uitdagingen en risico’s. Deze sensatiezoekers zijn net zo snel verveeld als overprikkeld, wat een lastige combinatie is.
 • High Sensitive Persons (HSP): houden van een rustig en regelmatig leven zonder risico’s.

Meer over HSP kunt u lezen op Wikipedia.

Herstel traject

In overleg met Eric en Ronald is besloten te kiezen voor de methode van Futura Esperanza te volgen. Daardoor verbeterde de mentale-, de fysieke- en de sociale conditie van Ronald aanzienlijk. Met name de mentale conditie voor iemand met HSP is heel belangrijk. Hij is nu veel beter in staat om tijdig aan te geven wanneer iets of iemand hem te veel gaat worden. Hij kan voor zichzelf de juiste maatregelen nemen en realiseert zich ook dat hij daar zelf verantwoordelijk voor is. Dat is geen taak voor de werkgever.

De tijdsbelasting van het programma is ongeveer twee uur per dag en te volgen in de eigen vertrouwde omgeving. De ondersteuning vindt plaats met behulp van E-coaching. Daardoor vormt het geen extra belasting voor de organisatie. Eric krijgt maandelijks een schriftelijke rapportage van het verloop en kan zo het proces blijven volgen. In dit geval heeft Ronald zijn functie normaal kunnen uitoefenen en heeft hij, voor de bij de methode behorende extra opdrachten, zelf verlofdagen opgenomen als eigen investering in zijn herstel.

plannen

Aanpassing werkplek

Als tweede hebben de coaches van Futura Esperanza de werkomgeving bezocht en een rapport uitgebracht. Op basis van dit rapport is de werkplek, na goed overleg en advies, aangepast aan de wensen van Ronald. Zo is een aantal akoestische maatregelen getroffen en is een modern ingerichte thuiswerkplaats tot stand gekomen. Tijdens het onderzoek bleek dit laatste voor nog twee werknemers een perfecte oplossing te zijn, waardoor de investering in een extern netwerk meteen rendabeler werd. Er was een werknemer langdurig belast als mantelzorger voor zijn zieke partner en iemand anders kon slecht de juiste kinderopvang regelen. Beiden werken nu regelmatig vanuit huis en zijn super blij met de geboden oplossing.

maatwerk werkplek


Gemotiveerdere en productievere werknemer

Al tijdens de realisatie van de aanpassingen en het volgen van het programma bleken de motivatie en de productiviteit van Ronald met sprongen te verbeteren. Alleen al het feit, dat er zicht was op een echte oplossing met behoud van de geliefde baan geeft energie. Zo hoeft Ronald niet op zoek naar een andere functie en Eric niet op zoek naar een nieuwe medewerker. Alleen dat maakt de investering in tijd en geld de moeite waard. Het is in deze tijd niet eenvoudig om een toegewijde en innovatieve ICT ’r te vinden.
Zo kan Eric zich weer bezighouden met hetgeen hij het liefste doet en dat is ondernemen. En Ronald is weer de hele dag bezig met het nadenken over innovatieve oplossingen voor verschillende ICT-problemen.

Voordelen 1,50 meter economie

De oplossingen zoals hierboven geschetst kennen een aantal grote voordelen voor de nieuwe manier van werken in de 1,5 meter economie. Zo zal meer thuiswerken automatisch minder aanwezig personeel betekenen. Dus meer ruimte in combinatie met vaste werkplekken in eigen ruimte met eigen bureau. Dat kan heel goed worden gedeeld met meerdere mensen, maar dan wel een vaste groep, zodat overzicht en controle op gezondheid mogelijk is. Door het aanbrengen van vaste routes door het gebouw ontstaan ook minder bewegingen door mensen massa’s. Ook niet voor telefoneren en bewegen om rust te zoeken.

Voorkom een Burn out bij uw hoog opgeleiden

Bovenstaande situatie doet zich veel vaker voor dan uw denkt. In dit geval was de oorzaak de verandering van de werkomgeving in combinatie met de hooggevoeligheid van de werknemer. Er zijn echter nog veel meer oorzaken van toenemend ziekteverzuim bij hoog opgeleide werknemers.

Onderstaand een aantal signalen, welke mogelijk leiden tot een Burn out van de (hoog opgeleide) medewerkers binnen uw bedrijf.

 • Regelmatig ziekmelden aan het einde van de werkweek;
 • Teruglopende kwaliteit van werk door steeds meer kleine foutjes en “vergeten” opdrachten;
 • Regelmatige overschrijding van deadlines;
 • Stemmingswisselingen zonder direct aanwijsbare redenen;
 • Ontwijken van sociale gebeurtenissen op de werkvloer;
 • Toenemende onvrede bij directe collega’s;
 • Gaat zoveel mogelijk buiten de reguliere kantooruren werken;
 • Komt steeds vroeger om een “rustige werkplek” te claimen.

Als een of meer van de bovenstaande signalen zich voordoen, in afwijking van eerder functioneren van iemand, dan is het tijd voor actie. Een aandachtpunt hierbij is het feit dat u te maken heeft met slimme, vaak gevoelige mensen. De signalen zullen niet altijd even duidelijk zijn, maar er in de loop van de tijd langzaam insluipen.
Door snel op zoek te gaan naar de oorzaken, kunnen er ook tijdig de juiste maatregelen worden getroffen om te voorkomen, dat u wordt geconfronteerd met een langdurig zieke werknemer. En natuurlijk de daarbij behorende kosten en andere problematieken.

Ons advies is om in dit soort gevallen tijdig een professionele coach Burn out herstel in te schakelen. Deze is opgeleid en ervaren in het herkennen van de signalen en het zoeken naar de oorzaken. Zo kunt u zichzelf en uw medewerker vaak veel tijd, geld en ergernissen besparen. Voor meer informatie of een oriënterend gesprek klikt u op onderstaande link.

Informatie en contact
e-coach

Het moet anders, maar waar begin ik?

Je bent tot de conclusie gekomen, dat er een verandering in je leven nodig is. Je bent regelmatig ziek of voelt je niet gelukkig. In je hoofd is het een chaos van gedachten, variërend van mooie plannen tot sombere vooruitzichten. Soms weet je hoe dat komt en misschien ben je er ook voor behandeld. In ieder geval is doorgaan op dezelfde weg geen optie.

Hoe begin je een verandering.

In ieder geval niet door lijdzaam af te wachten. Je zult zelf in actie moeten komen. Alleen bij deze gedachte komt meteen ook die berg in beeld. De problemen op de werkvloer, bepaalde collega’s, familieleden, het werktempo. Op dit moment dreigt er ook een groot risico. Dat is de draaikolk van het zwarte gat van een mogelijk terugval, eenzaamheid, depressie, gebrek aan zelfvertrouwen. Om hier niet in terecht te komen zijn er verschillende mogelijkheden. Ons advies is om gewoon te beginnen met graven in de berg. Om een goed begin te kunnen maken pak je pen en papier en neem de tijd om onderstaande vragen eerlijk voor jezelf te beantwoorden. Schrijf die antwoorden ook op en houdt ruimte voor aanvullingen en opmerkingen.

Op zoek naar de aanleiding van je problemen?

Het is belangrijk om te weten welke eigenschappen en gewoontes van jezelf en/of van anderen jouw problemen hebben veroorzaakt of versterkt. Hoe zit je eigenlijk in elkaar? Wat zijn bepaalde karaktereigenschappen of ingesleten gewoontes die een belemmering kunnen vormen? En welke vormen juist een kans om verder te komen. Hoe is je carrière verlopen tot op heden? Hoe gaat het in de relationele sfeer? Zijn het altijd vrije en bewuste keuzes geweest of ben je heel vaak achter anderen aangelopen? Heb je vaak iets gedaan, omdat je dacht dat anderen dat van je verwachtten. Of probeerde je stiekem indruk te maken of belangrijk te zijn? De antwoorden op dit soort vragen moeten je een beeld schetsen van jezelf en je ontwikkeling. Met dat beeld kun je daadwerkelijk aan de slag gaan met het veranderen van ongewenste handelingen en denkpatronen.

Een herwaardering van je keuzes?

In deze stap ga je alle belangrijke keuzes uit het verleden opnieuw kwalificeren. Waarom heb je die keuzes gemaakt in relaties, werk, vrienden etc? Wat was toen de aanleiding en hoe denk je daar nu over. Zou je nu hetzelfde doen of kies je een andere weg? Welke van deze inzichten wil (of moet je!) behouden en welke minder goed keuzes kun je veranderen? Er zijn nu eenmaal beslissingen, welke lastig zijn te veranderen. Neem bijvoorbeeld kinderen. Weer andere besluiten kun je wel veranderen maar hebben grote gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan je woning met een hoge hypotheek, de opleiding, de relatie of de familie. En toch moet je je in deze fase echt afvragen of een van de genoemde zaken het grote probleem vormt. Bij het nadenken over het veranderen van de gemaakte keuzes hoort ook het nadenken over de wijze van veranderen.

Wat wil je bereiken?

Ook deze vraag is het waard om eens serieus bij stil te staan. Neem bij de beantwoording ook de tijd om je af te vragen hoe realistisch het is wat je hebt opgeschreven. Onze tip is om dit een paar dagen later te doen en bij de eerdere antwoorden te schrijven. Zo ontstaat een mooi en vooral realistisch beeld van jouw leven en je doel in de toekomst. Met dit beeld kun je beginnen met het bedenken en uitvoeren van een structuur en een toekomstplan.

Inspiratie

Herken je jezelf in deze aanpak, maar weet je niet hoe je dat proces in gang kunt zetten. Dan biedt ons programma voor jou voldoende inspiratie en aangrijpingspunten om verder te komen. Wij zorgen voor de juiste structuur en begeleiding, waarbinnen jij de zaken op orde kunt krijgen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis adviesgesprek. Dan kunnen we samen bepalen of deelname voor jou op dit moment het beste resultaat oplevert.

Informatie en contact
corona en burnout

Burn out door corona

Is de huidige crisis de aanleiding of de druppel

Het is voor iedereen een rare tijd. Veel verwarring, onzekerheid, onduidelijkheid en angsten zorgen voor instabiliteit. Zeker bij mensen die voor de crisis al een tijdje functioneerden in een wankel evenwicht. Juist voor hen kan de Corona crisis net de druppel zijn die de emmer doet overlopen. Voor anderen vormt de crisis misschien de aanleiding die de balans verstoord tussen Werk, Prive en Persoonlijkheid. Voor deze grote groep is het zaak om dagelijks op hun hoede te zijn ter voorkoming van een Burn out.

Van overspannen naar Burn out.

Het is maar een relatief kleine stap van overspannen naar Burn out. Wat zijn zoal de verschijnselen van overspannenheid? Denk dan aan: prikkelbaar, moe, slecht slapen, controleverlies, spanning binnen een relatie, concentratieproblemen en vergeetachtigheid.
Bij een combinatie van deze verschijnselen kan de huisarts al snel concluderen, dat er sprake is van overspannenheid. Om te kunnen spreken van Burn out, als beroepsziekte, heeft het Nederlands Centrum voor beroepsziekten daar nog een paar verschijnselen aan toegevoegd. Zo moeten de verschijnselen voor meer dan 50% werkgerelateerd zijn, de situatie moet al meer dan 6 maanden duren en het moet gepaard gaan met extreme vermoeidheid.

Snel aan het werk.

Van veel mensen horen we dat ze eigenlijk zo snel mogelijk weer aan het werk willen. Maar dan wel op een duurzame manier, om terugval te voorkomen. Een paar weken rust en gewoon weer beginnen leidt in 90% van de gevallen tot een nieuwe Burn out of zelfs een depressie. Ons advies is om de oorzaken van de Burn out structureel aan te pakken. Onderstaand een aantal aandachtpunten, die leiden naar een duurzame, structurele, werkhervatting.

Hoe kwam de emmer vol?

De oorzaak is nooit een bepaald aspect of gebeurtenis. Vaak is sprake van een combinatie van veranderingen in werk en privé, waardoor de emmer vol geraakt is. Probeer eens om de verschillende gebeurtenissen voor jezelf in beeld te brengen. Is jouw emmer soms te klein? Stel je te veel eisen aan jezelf? Zijn de privéomstandigheden heel belangrijk of zijn de problemen meer werkgerelateerd? Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld grote werkdruk, zoals nu voor mensen in de zorg of andere essentiele beroepen. Of gaat het om het gebrek aan waardering, is er een verandering in de werkplaats (een IC)? Mis je sociale steun van collega's of van een leidinggevende?

De lat opnieuw plaatsen.

Mensen die gevoelig zijn voor een Burn out hebben vaak grote moeite met de hoogte van de lat. Met andere woorden: Hoe hoog stel je de eisen aan jezelf? Of worstel je met de eisen, die een ander aan je stelt. Hoe zit het met de werkplek? Stelt de werkplek hoge eisen aan jouw aanpassingsvermogen of voelt het heel prettig? Kortom: Hoe hoog ligt iedereen de lat? En hoe realistisch is dat? Is het redelijkerwijs mogelijk te voldoen aan de eisen of zijn ze veel te hoog? Allemaal vragen en antwoorden die een plek moeten krijgen. Of het nu gaat om de werkgever, de werknemer of de privéomstandigheden.

Realistisch evenwicht.

Een mens zoekt altijd balans in werk en privé. Een evenwicht tussen hetgeen wat er van je gevraagd wordt en die dingen, die je daadwerkelijk aankunt. Van grote invloed daarop zijn de eisen, die je daaraan zelf stelt. (Ofwel: Je bent zelf een belangrijke factor) Zo hebben mannen meer moeite met emotionele beroepen. Iets waar je niet altijd bij stilstaat. Vaak moeten er verschillende zaken worden aangepakt om de balans weer in evenwicht te krijgen. Op basis van gezond realisme ontstaat vervolgens een meer duurzame arbeidsrelatie.

Wat wil jij eigenlijk?

Als je de dingen doet die je leuk vindt, in een omgeving die bij je past, dan krijg je energie. Die zorgt ervoor, dat je veel meer aankunt. Positieve energie zorgt voor meer inzet en creativiteit bij je baan. Soms moet je dingen eens op een andere manier bekijken of aanpakken. Het is goed om hier eens goed over na te denken. Dit is ook van toepassing op al die mensen waarop in deze tijd een extra beroep wordt gedaan. Voelt het fijn om belangrijk gevonden te worden of ontstaat er een gevoel van enorme druk.

Waarom doe je wat je doet?

Hoeveel verantwoording heb je en hoeveel denk je dat je hebt? Vaak zit hier een verschil in. Betrek daarbij ook de afspraak met de werkgever. Een conflict op een positieve manier oplossen levert voor beiden heel veel op. Soms met simpele aanpassingen of schuiven met verantwoordelijkheden ontstaan nieuwe mogelijkheden. Een conflict of een gevoel van onvrede ontstaat ook door onrechtvaardige besluitvormingsprocessen. Ook in privé is het goed om dit soort zaken eens op een objectieve manier te bekijken. Dat geeft duidelijkheid en daarmee ook rust.

Sociale behoefte.

Iedereen wil graag respect en vertrouwen van anderen Eens rustig nadenken over de verschillende sociale aspecten van familie en vrienden. Kan je partner omgaan met jouw hoge werkdruk? Hoeveel sociale steun krijg je van je collega's? En hoeveel sociale steun krijg je eigenlijk van je leidinggevende? Is er niet sprake van een relationele onrechtvaardigheid, om die beladen term eens te gebruiken. Het gaat nu eenmaal om het sociale gevoel van mensen. Dat geeft of dat kost ontzettend veel energie. Zeker in een tijd waarbij we juist gevraagd worden om afstand te houden van elkaar.

Resultaat.

Uit onze ervaring blijkt steeds weer, dat wanneer iemand serieus met voorgaande zaken aan de slag gaat uiteindelijk weer een fitte persoonlijkheid wordt, die inmiddels zichzelf veel beter kent. Weet wat hij of zij wel of niet kan en vooral wat hij of zij wil bereiken. Voor de Burn out deed je blijkbaar bepaalde dingen, die je niet gelukkig maakten of die veel te veel energie kosten. Daar ben je nu achter gekomen en je hebt ook geleerd er anders mee om te gaan. Dat is geen éénvoudig proces, maar een hobbelige weg met vallen en opstaan.

jouw plan om het doel te bereiken moet in de praktijk soms aangepast worden.

Het valt niet altijd mee om deze weg alleen af te leggen. Het is niet erg om hulp te vragen. Hierbij hoort zeker de afstemming met de functie in het arbeidsproces. Hopelijk is hier ook een verbetering doorgevoerd, waardoor je weer met plezier aan het werk kunt. Vrolijker, productiever en veel realistischer betrokken bij het bedrijf.

Inspiratie.

Herken je jezelf in deze aanpak, maar weet je niet hoe je dat proces in gang kunt zetten. Neem dan vandaag nog contact met ons op voor een gratis adviesgesprek. Dan kunnen we samen bepalen wat voor jou op dit moment het beste resultaat oplevert.

Meer weten over burnout herstel?

e-coach

Stress preventie en Burn out herstel m.b.v. e-coaching.

De voordelen van herstel in de eigen omgeving.

Op dit moment zitten heel veel mensen thuis met een vorm van Burn out of chronische stress. De directe aanleiding om thuis te werken zijn misschien de Corona maatregelen. Het gevolg van deze situatie is, dat mensen gaan nadenken over de onbalans tussen werk en privé, waardoor de klachten nog verder toenemen. Mogelijk is er ook sprake van plotseling thuiswerkende kinderen en/of een partner, met negatieve gevolgen voor geheugen- en concentratieproblemen. Deze problemen doen zich vaak voor bij Burn out, net als het korte lontje en de extreme moeheid.

Bij het herstel proces is reizen en het voeren van gesprekken in een vreemde omgeving altijd lastig. Iemand herstelt bij voorkeur in zijn of haar vertrouwde omgeving. Daar is echter wel hulp bij nodig in de vorm van structuur en richting.

Het resultaat moet zijn een verandering in denkprocessen in de dagelijkse gang van zaken. Dus niet alleen op het werk maar ook in de thuissituatie. Het hele proces van Burn out herstel draait om het in balans brengen van Werk, Prive en Persoonlijkheid.

E-coaching

Futura Esperanza maakt al jaren gebruik van e-coaching. De grote voordelen hiervan zorgen voor een snel en effectief herstel. Zo vindt de daadwerkelijk coaching niet plaats in één gesprek per 2 à 3 weken op een vreemde plek, maar in een continu proces van contactmomenten. Minimaal 3 x per week is er een vorm van overleg, waardoor er veel flexibiliteit ontstaat in de aanpak. Door te werken aan het herstel in de eigen omgeving zal er daar ook eerder een positieve verandering plaatsvinden.

Door slim gebruik te maken van videogesprekken (Skype en of Zoom), email, whatsapp en chat, in combinatie met de bijbehorende opdrachten, ontstaat er een duidelijke structuur. Dit heeft een positieve invloed op het proces van herstel en maakt het mogelijk te herstellen van een Burn out, ondanks de Corona maatregelen.

Een ander voordeel is, dat er geen sprake is van reistijden of verzendproblemen. Er wordt efficiënt en doelmatig gewerkt, waardoor ook de kosten niet te hoog oplopen en er minder snel wachtlijsten ontstaan. Meer weten?

Informatie en contact
e-coach

Wat is E-coaching ?

Dit is een vorm van coaching waarbij optimaal gebruik gemaakt wordt van videogesprekken (Skype en of Zoom), email, whatsapp en chat. In combinatie met de bijbehorende opdrachten, ontstaat er een duidelijke structuur. Dit heeft een positieve invloed op het proces van herstel en maakt het mogelijk te herstellen van een chronische stress situatie of een Burn out.

De grote voordelen hiervan zorgen voor een snel en effectief herstel. Zo vindt de daadwerkelijk coaching niet plaats in één gesprek per 2 à 3 weken op een vreemde plek, maar in een continu proces van contactmomenten. Minimaal 3 x per week is er een vorm van overleg, waardoor er veel flexibiliteit ontstaat in de aanpak. Door te werken aan het herstel in de eigen, vertrouwde, omgeving zal er daar ook eerder een positieve verandering plaatsvinden.

Een ander voordeel is, dat er geen sprake is van reistijden of verzendproblemen. Er wordt efficiënt en doelmatig gewerkt, waardoor ook de kosten niet te hoog oplopen en er minder snel wachtlijsten ontstaan.


Informatie en contact

Onbegrip

Na het verlies van een dierbare, het overwinnen van een ernstige ziekte, een Burn out of de verwerking van een verbroken relatie volgt vaak het onbegrip. Volgens de omgeving ben je hersteld en kun je weer volop functioneren. Onbegrip van collega’s op het werk en familie en vrienden. De kracht ontbreekt simpelweg om opnieuw te gaan strijden.

Je hebt een andere kijk op het leven gekregen. Veel zogenaamde problemen weet je inmiddels behoorlijk te relativeren. Hierin schuilt ook het grote gevaar. Je omgeving gaat je verwijten je eigen probleem heel groot te maken. Compleet met minder interesse in anderen. Ongemerkt komen veel gesprekken toch weer op de ziekte en daar zit niet iedereen altijd op te wachten. We hebben allemaal zo onze eigen sores.

Vrienden en relatie.

Je bent vaak ook veel vrienden kwijtgeraakt. Soms weten vrienden echter niet hoe ze met je om moeten gaan en haken daarom af. Dat is eigenlijk jammer. Ook mis je nog de kracht, de energie om met andere mensen om te gaan. Zij weten vaak ook niet hoeveel napijn en andere belemmeringen er nog aanwezig zijn. Dat kunnen ze ook niet weten, dus moet jij ze dat duidelijk maken. Zo zijn er nog veel meer zaken die duidelijk moeten worden. Je vraagt je af of je je niet al jaren onbegrepen voelt. Heeft de ingrijpende gebeurtenis dit gevoel alleen maar versterkt. Het lijkt wel of anderen zich bedreigt voelen door jouw goedbedoelde reacties. Ook in je relatie kan dit aanleiding zijn om afscheid van elkaar te nemen. Misschien ben je wel hooggevoelig en heb je veel last van prikkels. Dat lijkt de laatste tijd alleen maar erger te worden. Ook op het werk ondervind je dergelijke problemen.

Arbeidsrelatie.

Je hebt een goed betaalde baan, maar je bent simpelweg niet gelukkig. Onze maatschappij met bijbehorende wetgeving kent maar twee varianten. Je bent ziek of niet. De fase waarin je nu zit hangt daar wat tussenin en is dus lastig te definiëren voor een personeelsmanager. Ook een directeur is veel meer bezig met de dagelijkse bedrijfsproblemen dan met jouw ziekte. Er is vaak wel begrip, maar dat is dan weer slecht te rijmen met verminderde inzetbaarheid. Overal hangt een prijskaartje aan.

Het zwarte gat.

Je gaat steeds meer nadenken over de problemen op de werkvloer, bepaalde collega’s, het werktempo en de problemen thuis. Op dit moment dreigt er een groot risico. Dat is de draaikolk van het zwarte gat van eenzaamheid, terugval, Burn out, depressie, gebrek aan zelfvertrouwen.

Leeftijd en woonplaats

Op een bepaald moment gaat ook je leeftijd een rol spelen. Als de kinderen de deur uit zijn of je bent al met pensioen zijn er ook wat minder sociale contacten. Ook je woonplaats kan bijdragen aan een gevoel van eenzaamheid. Lekker wonen op Tenerife kan ook zijn beperkingen hebben als het gaat om contacten met vrienden en familie.

Praat erover

Mijn advies is om over je situatie en gevoelens te praten. Zoek iemand in je naaste omgeving en probeer eens een wat diepgaander gesprek te beginnen. Je zult zien dat iemand anders vaak met hetzelfde rondloopt. Lukt het allemaal niet om vertrouwelijk met iemand te praten zoek dan professionele hulp. Te lang blijven rondlopen met negatieve gevoelens maakt het alleen maar erger.

Doel

Het doel van mijn artikel is vooral om mensen aan het denken te zetten. Over de eigen situatie, maar vooral ook om die ander eens uit te nodigen voor een kop koffie. Voor dat goede gesprek en het bieden van een luisterend oor. Je krijgt er vaak zoveel voor terug. Dankbaarheid, liefde en nieuwe vriendschappen.

Informatie en contact

presenteïsme

De snelst groeiende kostenpost in uw organisatie?

Presenteïsme kent twee verschijningvormen. De eerste is als mensen wel op het werk zijn, maar veel tijd spenderen aan dingen die niets met het werk te maken hebben. Het is een probleem met de balans tussen werk en privéleven. Medewerkers moeten hun kinderen naar school brengen en zorgen voor zieke familieleden en nog veel meer. Gebrek aan motivatie, frustratie en slechte relaties met collega’s zijn veel voorkomende redenen voor zowel ziekteverzuim als Presenteïsme.

De tweede vorm is, dat mensen vanuit een sterk verantwoordelijkheidsgevoel, hart voor de zaak of angst om hun baan te verliezen toch gaan werken als ze ziek zijn. Dus de mensen die op de rand van een Burn out zitten, maar ook zij die met een flinke griep de rest van het bedrijf infecteren.
Onderzoek wijst uit dat zieke medewerkers al gauw twintig procent minder presteren en dat de foutkans met zestig procent toeneemt. Verder beïnvloeden ze de sfeer negatief en bestaat er een groter risico op ongevallen en bedrijfsschade. Vergelijkbare problemen ontstaan bij werknemers in nood, bijvoorbeeld met relatieproblemen, schulden of een verslaving.

Ziektekosten

Herken je als ondernemer die signalen niet, dan kan het heel veel tijd en geld gaan kosten. Mensen melden zich niet ziek, dus een verzuimverzekering zal niet uitbetalen. Het zijn overigens niet alleen de ziektekosten, maar ook omzetverlies, klantonvriendelijk gedrag, missen van deadlines en de herstelkosten van fouten.

Signalen

De signalen van Presenteïsme lijken op die van een dreigende Burn out:

 • Een toename van grote en kleine fouten;
 • Kort lontje, hetgeen de sfeer niet ten goede komt;
 • Regelmatig kort ziekteverzuim;
 • Klagen over van alles, van de koffie tot de bureaustoel;
 • Veel vage gezondheidsklachten, als hoofdpijn, stress, stijve nek, rug;
 • Het communiceren met klanten wordt slechter en vaak negatief;
 • Toenemend cynisme over het bedrijf en de collega’s;
 • Men raakt het overzicht kwijt;
 • De planning gaat steeds moeilijker;
 • Minder en minder empathisch gedrag.

Fitte medewerker

Als leidinggevende is het lastig omgaan met Presenteïsme. Je wilt in feite gewoon fitte medewerkers, die betrokken zijn bij het werk. Er is ook niet zoveel tijd beschikbaar om dieper in te gaan op de oorzaken. Toch lopen ongemerkt de kosten flink op. Daarnaast wil je voorkomen dat mensen uitvallen met een Burn out.

Oplossingen

Er zijn een aantal mogelijkheden om het probleem aan te pakken.

 • Sta open voor de signalen zoals hiervoor benoemd;
 • Breng de oorzaken en gevolgen in beeld;
 • Ga een echt gesprek aan met betrokkenen. Niet alleen de werknemer, maar ook collega’s en direct leidinggevenden. Eventueel ook met vertrouwde klanten of leveranciers;
 • Biedt hulp aan;
 • Sta ook open voor het oplossen van privé stress, die al snel van invloed is op het werk.

Advies

Komt de situatie u bekend voor overweeg dan de inschakeling van een expert. Het is vaak lastig om het “echte” gesprek aan te gaan met trouwe medewerkers.

Informatie en contact
wat kost een burn out

Wat kost een burn out?

Een aantal toonaangevende instituten in Nederland zoals het CBS, het Trimbos-instituut en TNO, buigen zich jaarlijks over deze vraag. Allereerst is dan interessant wat gemiddeld een zieke werknemer per dag kost. De meest recente rekensommen laten zien, dat u dan moet denken aan € 410,-- per dag, uitgaande van een gemiddeld jaarinkomen in Nederland van € 37.000, --,  zijnde modaal. Dit bedrag is als volgt opgebouwd:

 • Loondoorbetaling: 153 euro
 • Kosten vervanging: 146 euro
 • Verlies productie/dienst: 43 euro
 • Kosten arbodienstverlening: 60 euro
 • Verzuimbegeleiding: 7,50 euro
 • Totaal verzuimkosten: 410 euro per dag

Dus het zijn niet alleen de kosten van loondoorbetaling, maar ook de kosten van vervanging, verlies van productie en/of dienstverlening, de arbodienstverlening en de verzuimbegeleiding.

Verzekering.

Als ondernemers zijn verzekerd, dan is er een grote keus. Die keuze wordt koment jaar nog veel groter met de introductie van de MKB Verzuimverzekering. Veel ondernemers weten echter niet goed, waarvoor zij nu zijn verzekerd. Zo gaan ze er van uit, dat zij voor het grootste deel van de hiervoor genoemde kosten zijn verzekerd. In de praktijk valt dit behoorlijk tegen. Zo is men bijna nooit verzekerd voor de kosten van vervanging. En ook niet voor het verlies van productie of dienstverlening. Bij elkaar circa € 200,-- per dag.

Rekening houdend met het feit, dat het herstel van een Burn out ongeveer een jaar in beslag neemt, wordt berekend, dat de totale kosten van een gemiddelde werknemer met Burn out liggen tussen de € 100.000,-- en de € 120.000, --.
Uit recent onderzoek blijkt, dat ongeveer 14% van de werkende mensen in Nederland in meer of mindere mate kampt met Burn out klachten. Kortom een serieus probleem, dat vraagt om een serieuze aanpak.

Het loont dus behoorlijk de moeite om te proberen de hersteltijd, van met name mensen die te maken hebben met overspanning en Burn out, aanzienlijk te verkorten.

Hoe werkt het eigenlijk in de praktijk?

Richtlijnen.

In Nederland zijn we gek op richtlijnen. Als iemand zich meldt bij de huisarts en het lijkt op een Burn out, dan pakt deze een speciale richtlijn uit de kast en verwijst iemand naar de POH van de eigen praktijk of naar een psycholoog. Dat is ook logisch, want de richtlijn is voor het overgrote deel opgesteld door psychologen. Hier vallen echter twee zaken op. Met enige regemaat wordt aangeven dat Burn out geen psychische ziekte is. Als tweede zal een psycholoog zich richten op de persoonlijkheid. Dat is zijn of haar vakgebied. Het staat echter lang niet vast, dat de hoofdoorzaak van de Burn out daarin gezocht moet worden. In de praktijk is het een onbalans tussen persoonlijkheid, werk en privéomstandigheden.

Een vergelijkbare situatie doet zich voor bij de bedrijfsarts. Ook die heeft speciale richtlijnen, waarin wordt verwezen naar een psycholoog. In de nieuste richtlijn wordt gelukkig wat meer aansluiting gezocht bij de realiteit en de werksituatie. De daadwerkelijke invulling in de praktijk zal echter nog een flinke tijd duren.

Werkhervatting

De meningen van de deskundigen lopen nogal uiteeen als het gaat om werkhervatting. De een adviseert om langdurig te gaan wandelen, de ander cursussen als Mindfulness etc. Wij zijn van mening, dat het belangrijk is dat iemand zo snel mogelijk weer contact heeft met zijn bedrijf. Iemand met een Burn out wil namelijk heel graag werken, maar de geest en het lichaam werken even niet mee. Het hoeft ook nog geen werkhervatting te zijn, maar te lang uit het zicht verdwijnen heeft alleen maar negatieve gevolgen.
Zo is uit onderzoek gebleken, dat er na een periode van ziekteverzuim van ongeveer zes maanden een soort omslag plaatsvindt. De persoon in kwestie geeft het een beetje op en het bedrijf heeft inmiddels de opengevallen functie herverdeeld. Dit maakt een terugkeer nog veel moeilijker.

Losers

Van belang is de houding van de werkgever of de leidinggevenende als het gaat om medewerkerds met een Burn out. Als die worden beschouwd als een soort “losers”dan zal dit de terugkeer niet bevorderen. Onze ervaring is het tegenovergestelde. Het zijn juist de harde werkers, de betrokken mensen, die graag een stapje meer doen om een klus te klaren. Die betrokkenheid is ook hun valkuil en zorgt voor het risico van een Burn out. Goed onderzoek en overleg zorgt voor snel herstel en nog meer betrokkenheid.

Interventie

Met een krachtige persoonlijke interventie gericht op het, binnen korte tijd, opnieuw in balans brengen van de drie pijlers werk, privé en persoonlijkheid is het mogelijk om binnen drie maanden weer deel te nemen aan het arbeidsproces. Misschien niet voor de volle 100%, omdat dit van meerdere factoren (zoals de functie, collega’s) afhankelijk is, maar wel met een positieve instelling.

Resultaat

De medewerker die is hersteld van zijn of haar Burn out wordt een stuwende kracht in de organisatie en geeft nieuw elan aan het bedrijf. Een frisse uitstraling werkt motiverend op de andere mensen. Dit zal zich vertalen in meer plezier, meer inzet en productiviteit, bedrijfsbreed. En heel belangrijk is de korte hersteltijd en dus de enorme kostenbesparing van vele tienduizende euro’s.


Maatwerk

Spreekt onze strakke aanpak je als werkgever of werknemer aan, neem dan vandaag nog contact met ons op voor een gratis adviesgesprek. Dan kunnen we samen bepalen, welke aanpak op dit moment het beste resultaat oplevert.

Informatie en contact
burnout en psyche

Burn out is geen psychische ziekte.


Het is een werk gerelateerde aandoening.

Recentelijk is dat nogmaals geconcludeerd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Burn out is een werkfenomeen veroorzaakt door chronische stress op de werkvloer. Een Burn out leidt tot gevoelens van vermoeidheid, een negatieve houding ten opzichte van een baan en afname van productiviteit. Dat neemt niet weg dat de oorzaken ook kunnen liggen in de privé situatie. Ook daar kunnen zich omstandigheden voordoen, waardoor iemand te maken krijgt met de verschijnselen van een Burn out.

Herstel coaching

Als dus de oorzaken gezocht moeten worden in de werksituatie ligt het voor de hand om voor het herstel de juiste specialisten te raadplegen. Begeleiding op maat door een team met kennis van bedrijfsprocessen en culturen. Met ervaring in werksituaties in combinatie met privéomstandigheden. Als er sprake is van een psychische stoornis zal een specialist dit tijdig herkennen en dit met betrokkene bespreken.  Het hangt er bijvoorbeeld van af of die stoornis (mede) oorzaak is van de Burn out. Daarnaast spelen de ernst van de stoornis, de omstandigheden en de persoon zelf, een rol bij de beslissing of hier direct behandeling voor nodig is. Er zijn talloze voorbeelden van mensen met een bepaalde stoornis, die prima functioneren in het arbeidsproces. Het is juist vaak de verandering in dit proces dat maakt dat mensen niet langer goed functioneren.  
Weer andere mensen hebben enorm baat bij een samenwerking tussen de begeleidende specialisten en de psycholoog, waarbij ieder zijn eigen vakgebied inzet in het team.

Balans.

Om beter te begrijpen hoe Burn out zich ontwikkelt is het van belang om te weten dat een mens altijd op zoek is naar balans. In dit geval gaat het om de balans tussen Werk, Privé en Persoonlijkheid. Dit kun je weergeven in drie pijlers.
 

plannen

                                                                                                                            
Als één van de pijlers (al dan niet tijdelijk) niet goed functioneert zal dat niet direct leiden tot een Burn out. Pas wanneer er langere tijd bij twee van de drie pijlers een probleem ontstaat groeit het risico op een Burn out.  Dat maakt het zo moeilijk om Burn out te definiëren. Het is een stapeling van bijvoorbeeld chronisch stress op het werk en privéproblemen, waardoor het risico toeneemt. Zo ook bij de combinatie van werkstress en een persoonlijkheidsstoornis.

Doelstelling

Net als bij andere problemen wordt het tijd om ons bij het herstel van een Burn out en werkstress, en ook het voorkomen hiervan, te richten op de doelstelling de persoon weer te laten functioneren in het arbeidsproces. En vooral daarbij de persoon en zijn of haar werksituatie centraal te gaan stellen.

Dus een deskundig onderzoek naar de oorzaken van de Burn out. Zoals de werkomstandigheden in combinatie met de privé situatie en de persoonlijke eigenschappen. Je bijvoorbeeld af te vragen of iemand wel passend werk heeft. Het is belangrijk om in beeld te brengen hoe groot de invloed van al die verschillende factoren is op iemand. De doelstelling was immers, dat iemand weer goed gaat functioneren. Daarvoor is het niet lang niet altijd nodig om 100% hersteld te zijn.  Zoals al eerder genoemd kan iemand heel goed functioneren met een persoonlijkheidsstoornis, zolang betrokkenen hiermee rekening willen en kunnen houden.

Psycholoog

In Nederland groeit steeds meer de situatie dat mensen met de kenmerken van een Burn out al snel naar een psycholoog gestuurd worden. Die zal zich over het algemeen richten op de behandeling van de persoonlijkheidskenmerken. Dat is ook logisch, want dat is namelijk zijn of haar vak. Deze aanpak wordt nogal eens versterkt door de richtlijnen van huisarts en bedrijfsarts. Die richtlijnen verwijzen naar een psychische behandeling. Mogelijk speelt daarbij een rol, dat die richtlijnen mede zijn opgesteld door psychologen. Met een toename van het aantal gevallen van mensen met Burn out achtige verschijnselen (14 % van de beroepsbevolking) neemt dus de druk op het aantal beschikbare psychologen toe. Het gevolg is een wachttijd van 8 tot 10 weken. Verloren tijd als het gaat om het snel herstellen van een Burn out.

DSM V

Omdat Burn out geen psychische aandoening is staat het dus niet in het handboek DSM V. Helaas blijken de zorgverzekeraars dit handboek te hanteren als voorwaarde of basis voor het vergoeden van de behandelingskosten. Dit leidt ertoe, dat het belangrijk is om een aandoening bij iemand te constateren die wel genoemd wordt. Dat maakt namelijk de weg vrij voor het vergoeden van de behandeling. Een duur en tijdrovend traject.

De pijlers.

Terugkomend op de pijlers zie je dan vaak, dat een herstelbehandeling van de Burn out zich richt op iemands persoonlijkheidsstoornis. Zonder zich af te vragen welke rol dit speelt. Als die redelijk succesvol behandeld wordt is er een grote kans dat iemand weer tijdelijk kan functioneren. Er zijn dan weer twee van de drie pijlers op orde.

Alleen de belangrijkste oorzaak van de Burn out, namelijk de pijler werk, is niet of nauwelijks aan de orde geweest. Dat is ook niet het vakgebied van de psycholoog. Het effect op lange termijn is in dit soort situaties dan ook dat iemand opnieuw een Burn out krijgt. Met meer risico op ernstige problemen, zoals depressie. Hetgeen een nieuwe behandeling bij de psycholoog tot gevolg heeft. En daarmee is de cirkel weer rond en het werkelijke probleem niet aangepakt.

Snelle werkhervatting

Als sprake is van een Burn out is het belangrijk om weer snel deel te nemen aan het arbeidsproces. Hoe langer iemand thuis zit hoe hoger de drempel gaat worden. Bovendien neemt de motivatie bij alle betrokkenen langzaam af.  Door een gerichte interventie is het mogelijk om al weer na een maand contact te maken met werkplek en collega’s. Ons streven is om na 3 tot 4 maanden weer geheel of gedeeltelijk deel te nemen aan het arbeidsproces.

Inspiratie.

Herken je als werkgever of werknemer bovenstaande problematiek, maar weet je niet hoe je het herstelproces  in gang kunt zetten? Dan bieden wij voldoende inspiratie en aangrijpingspunten om verder te komen. Neem contact op voor een gratis adviesgesprek. Dan kunnen we samen bepalen, hoe het op maat aangeboden programma, op dit moment het beste resultaat oplevert.

Meer over de symptomen van stress en de oorzaken en gevolgen kunt u lezen op onze speciale pagina.

Neem contact op
snel herstel na burnout

Snel herstel van overspanning of Burn out

Het is maar een relatief kleine stap van overspannen naar Burn out. Wat zijn zoal de verschijnselen van overspannenheid? Denk dan aan: prikkelbaar, moe, slecht slapen, controleverlies, spanning binnen een relatie, concentratieproblemen en vergeetachtigheid.
Bij een combinatie van deze verschijnselen kan de huisarts al snel concluderen, dat er sprake is van overspannenheid. Om te kunnen spreken van Burn out, als beroepsziekte,  heeft het Nederlands Centrum voor beroepsziekten daar nog een paar verschijnselen aan toegevoegd. Zo moeten de verschijnselen voor meer dan 50% werkgerelateerd zijn, de situatie moet al meer dan 6 maanden duren en het moet gepaard gaan met extreme vermoeidheid.

Snel aan het werk.

Van veel mensen horen we dat ze eigenlijk zo snel mogelijk weer aan het werk willen. Maar dan wel op een duurzame manier, om terugval te voorkomen. Een paar weken rust en gewoon weer beginnen leidt in 90% tot wij noemen de draaikolk van het zwarte gat, een nieuwe Burn out of zelfs een depressie. Ons advies is om de oorzaken van de Burn out structureel aan te pakken. Onderstaand een route, die leidt naar een duurzame, structurele, werkhervatting binnen drie tot vier maanden.

Hoe kwam de emmer vol?

De oorzaak is nooit een bepaald aspect of gebeurtenis. Vaak is sprake van een combinatie van veranderingen in werk en privé, waardoor de emmer vol geraakt is. We dagen je uit om de verschillende gebeurtenissen voor jezelf in beeld te brengen. Is jouw emmer soms te klein? Stel je teveel eisen aan jezelf? Zijn de privé omstandigheden heel belangrijk of zijn de problemen meer werkgerelateerd? Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld een tijdsdruk. Of gaat het om waardering, is er een verandering in de werkplaats (een kantoortuin)? Mis je sociale steun van collega's of van een leidinggevende? Al deze aspecten gaan we samen in beeld brengen.

De lat opnieuw plaatsen.

Mensen die gevoelig zijn voor een Burn out hebben vaak grote moeite met de hoogte van de lat. Met andere woorden: Hoe hoog stel je de eisen aan jezelf? Of worstel je met de eisen, die een ander aan je stelt. Hoe zit het met de werkplek? Stelt de werkplek hoge eisen aan jouw aanpassingsvermogen of voelt het heel prettig? Kortom: Hoe hoog ligt iedereen de lat? En hoe realistisch is dat?  Is het redelijkerwijs mogelijk te voldoen aan de eisen of zijn ze veel te hoog? Allemaal vragen en antwoorden die een plek moeten krijgen. Of het nu gaat om de werkgever, de werknemer of de privé omstandigheden.

Realistisch evenwicht.

Een mens zoekt altijd balans in werk, privé en persoonlijkheid. Een evenwicht tussen hetgeen wat er van je gevraagd wordt en die dingen, die je daadwerkelijk aankunt. Van grote invloed daarop zijn de eisen, die je daaraan zelf stelt. (ofwel: Je bent zelf een belangrijke factor) Zo hebben mannen meer moeite met emotionele beroepen. Iets waar je niet altijd bij stilstaat. Vaak moeten er verschillende zaken worden aangepakt om de balans weer in evenwicht te krijgen. Op basis van gezond realisme ontstaat vervolgens een meer duurzame arbeidsrelatie.
Wat wil jij eigenlijk?
Als je de dingen doet die je leuk vindt, in een omgeving die bij je past, dan krijg je energie. Die zorgt ervoor, dat je veel meer aankunt. Positieve energie zorgt voor meer inzet en creativiteit bij je baan. Soms moet je dingen eens op een andere manier bekijken of aanpakken. In deze stap bieden we daar heel veel inspiratie voor.

Waarom doe je wat je doet?

Hoeveel verantwoording heb je en hoeveel denk je dat je hebt? Vaak zit hier een verschil in. Betrek daarbij ook de afspraak met de werkgever. Een conflict op een positieve manier oplossen levert voor beiden heel veel op. Soms met simpele aanpassingen of schuiven met verantwoordelijkheden ontstaan nieuwe mogelijkheden. Een conflict of een gevoel van onvrede ontstaat ook door onrechtvaardige besluitvormingsprocessen. Ook in privé is het goed om dit soort zaken eens op een objectieve manier te bekijken. Dat geeft duidelijkheid en daarmee ook rust.

Sociale behoefte.

Iedereen wil graag respect en vertrouwen van anderen. Eens rustig nadenken over de verschillende sociale aspecten van familie en vrienden. Hoeveel sociale steun krijg je van je collega's? En hoeveel sociale steun krijg je eigenlijk van je leidinggevende? Is er niet sprake van een relationele onrechtvaardigheid, om die beladen term eens te gebruiken. Het gaat nu eenmaal om het sociale gevoel van mensen. Dat geeft of dat kost ontzettend veel energie.

Afstand nemen.

Voor mensen die een flink doorheen zitten is de reis, die we aanbieden, een uitkomst. Het is een reis met gelijkgestemden. Een volledig verzorgd programma met mooie wandelingen, workshops, veel tijd om na te denken en vooral de gelegenheid om afstand te nemen van de dagelijkse beslommeringen. Dit alles in een omgeving vol met energie, zon, natuur en gastvrije mensen.

Resultaat.

Het resultaat van de voorgaande route is een fitte persoonlijkheid, die inmiddels zichzelf veel beter kent. Weet wat hij of zij wel of niet kan en vooral wat hij of zij wil bereiken. De mentale, fysieke en sociale conditie is aanzienlijk verbeterd. Voor de Burn out deed je blijkbaar bepaalde dingen, die je niet gelukkig maakten of die veel te veel energie kosten. Daar ben je nu achter gekomen en je hebt ook geleerd er anders mee om te gaan. Veel meer passend bij jouw leven, waardoor je zelfvertrouwen enorm is gegroeid. Hierbij hoort zeker de afstemming met de functie in het arbeidsproces. Hopelijk is hier ook een verbetering doorgevoerd, waardoor je weer met plezier aan het werk kunt. Vrolijker, productiever en veel realistischer betrokken bij het bedrijf.

Inspiratie.

Herken je jezelf als werkgever of werknemer in deze aanpak, maar weet je niet hoe je dat proces in gang kunt zetten. Dan bieden wij voldoende inspiratie en aangrijpingspunten om verder te komen. Neem contact met ons op voor een gratis adviesgesprek. Dan kunnen we samen bepalen, hoe het op maat aangeboden programma, op dit moment het beste resultaat oplevert.

Neem contact op
de dokter is ziek

Help de dokter is ziek!

Hoe kan een (huis)arts nu Burn out raken?

Steeds meer (huis)artsen krijgen zelf te maken met overspanning, welke regelmatig leidt tot een Burn out.  De klap komt extra hard aan, omdat zij het gevoel hebben de specialist te zijn en dus niet Burn out mogen raken. Het is ook niet gemakkelijk om je probleem ergens anders nee te leggen. Hulp zoeken is vaak taboe, omdat je zelf de hulpverlener bent.

Wat zijn zoal de oorzaken:

 • Een hoge werkdruk door veel administratie en eisen van zorgverzekeraars.
 • Te weinig (huis)artsen, dus drukke parktijken.
 • Artsen hebben vak een hoog verantwoordelijkheidsgevoel.
 • Fouten maken is “not done”.
 • Zij hebben te maken met een woud van regels, protocollen, richtlijnen etc.
 • De status speelt toch ook mee. Een dokter heeft nog steeds een bepaald aanzien.
 • De soms enorme kloof tussen het verwachtingspatroon en de realiteit. Niet alleen ten aanzien van het werk als arts, maar ook de patiënten doen hier aan mee.
 • De “concurrentie “ van de internet dokter wordt groter en groter. Patiënten worden mondiger en daar kan niet iedereen mee omgaan.
 • Een toename van patiënten met een buitenlandse achtergrond brengt allerlei extra problemen met zich mee. Denk alleen al aan taal en cultuur, maar ook bijzondere ziekten. 

De gevolgen van dit alles op een rij:

 • Oplopende kosten bij bijvoorbeeld een eigen praktijk.
 • Mopperende patiënten over wachttijden en tekort aandacht.
 • Concentratieproblemen.
 • Risico op fouten neemt toe. Zie het kader over presenteïsme.
 • Mentale en fysiek uitputting.
 • Toenemende problemen met zorgverzekeraars.
 • Negatieve reacties op sociale media.
 • Kans op tunnelvisie en blinde vlekken.
 • Financiële en juridische problemen.
 • De sfeer in het team wordt er vaak niet beter op.
 • Kort lontje, zowel op het werk als thuis.
 • Bijscholing wordt beperkt tot een minimum.

Precenteïsme

Dit houdt in, dat mensen vanuit een sterk verantwoordelijkheidsgevoel, hart voor de zaak of angst om hun baan te verliezen toch gaan werken als ze ziek zijn. Onderzoek wijst echter uit dat ze dan al gauw twintig procent minder presteren en dat de foutkans met zestig procent toeneemt. Verder beïnvloeden ze de sfeer negatief en bestaat er een groter risico op ongevallen en bedrijfsschade. Vergelijkbare problemen ontstaan bij werknemers in nood, bijvoorbeeld met relatieproblemen, schulden of een verslaving.
Gewenste situatie.
Zoals altijd bij mensen die in een Burn out zijn beland is het streven om bepaalde valkuilen tijdig te gaan herkennen. Zij willen heel graag weer deelnemen aan het arbeidsproces, waarbij wordt voldaan aan een paar randvoorwaarden.

 • Overwerken moet weer een uitzondering worden.
 • Goed werk leveren.
 • Plezier en voldoening uit het werk halen.
 • Contracten nakomen zonder financieel en juridisch gedoe.
 • Iets meer echte vrije tijd.
 • Wat meer ruimte voor relaties en kinderen.
 • Voldoende energie over om ‘s avonds of in het weekend leuke dingen te gaan doen.
 • Bevlogenheid in het team als energiebrenger.

Oplossingen.

Hoe kun je nu bovenstaande gewenste situatie bereiken.

 • Erkennen dat je ook gewoon een mens bent.
 • Breng oorzaken en gevolgen objectief in beeld.
 • Ga je focussen op de realiteit.
 • Stop met het voeren van de strijd met jezelf en met anderen.
 • Geef aandacht aan gemotiveerde mensen of andere hulp in het team.
 • Breng de balans terug in werk, privé en persoonlijkheid.
 • Verbeter de communicatie met iedereen door bij jezelf te beginnen.
 • Neem even afstand van de situatie.
 • Overleg met het thuisfront. Betrek partner en kinderen bij het herstel.
 • Betrek ook de omgeving bij het herstel.
 • De dokter mag best een keer ziek zijn. Zo ontstaan ervaringsdeskundigen. 
Neem contact op
harde werkers

Juist de harde werkers raken Burn out

Uit ervaring blijkt dat, juiste mensen met inzet voor een bedrijf, een groter risico hebben om burnout te raken. Het zijn die mensen, die wanneer het even tegenzit, juist een stapje extra doen. En dat stapje groeit door tot flinke stappen. Werk mee naar huis, in het weekend nog even wat afmaken. Het verantwoordelijkheidsgevoel gaat steeds zwaarder drukken.

Op het moment, dat het dan, ondanks de inzet, toch niet lukt, slaat de Burn out toe. Ze verliezen de controle, raken prikkelbaar op het werk naar collega's en leidinggevenden. Maar ook thuis moeten de naasten het vaak ontgelden. De cirkel naar beneden eindigt met een ziekmelding. De arts zal dan onderzoeken of er sprake is van overspanning, in combinatie met grote vermoeidheid. En of de klachten al langer als 6 maanden duren en vooral werkgerelateerd zijn. Als dat allemaal aan de orde is, volgt waarschijnlijk de diagnose Burn out.

Tot grote schrik van betrokkenen dreigt iemand nu langer dan een jaar thuis te gaan zitten. Zowel de werknemer, als de werkgever vragen zich af hoe hij of zij zo snel mogelijk weer aan het werk kan. Maar dan wel op een duurzame en verantwoorde manier. Zonder goede begeleiding weer snel beginnen vergroot de kans op een tweede Burn out en zelfs op een depressie.

Met een goede aanpak is het mogelijk binnen drie tot vier maanden weer te beginnen met werken. Mits de oorzaken goed in beeld zijn en de nodige maatregelen zijn genomen. Wij bieden een exclusieve aanpak waarvan onderstaande aandachtspunten deel uitmaken.

Jezelf voorbij lopen

In eerste instantie is het van belang om erachter te komen waarom iemand zichzelf voorbij gelopen is. Zijn de oorzaken duidelijk en verklaarbaar of is het een samenloop van omstandigheden? Welke invloeden van buiten spelen een belangrijke rol? Ook privé omstandigheden kunnen een groot effect hebben op het ontstaan van de Burn out. Dit alles moet helder en duidelijk in beeld gebracht worden, zodat er een basis ontstaat om aan te werken.

Wat moet anders?

Als helder is wat de Burn out heeft veroorzaakt, wordt het tijd om de verschillende aspecten onder de loep te nemen. Wat kan er anders en waarop heeft iemand niet of nauwelijks invloed? Is er een rol weggelegd voor de werkgever, de leidinggevende of collega's? Moet er thuis iets worden veranderd? Al die aspecten bij elkaar moeten ervoor zorgen, dat een stabiele basis komt voor een duurzaam herstel.

Werkplek

Als de oorzaken in beeld zijn en de pijnpunten benoemd, gaan we de werkplek of werksituatie eens nader bekijken Na een bezoek aan het bedrijf ontvangen werkgever en werknemer een rapport met aanbevelingen op veel terreinen. Zoals psychosociale factoren, fysieke werkplek, werkinhoudelijk, ergonomisch en andere relevante invloeden. Dit rapport kan als basis dienen voor het uitvoeren van aanpassingen en het maken van aanvullende afspraken. Natuurlijk zal het hele bedrijf hiervan profiteren. Tenslotte moet worden voorkomen, dat ook andere mensen Burn out raken. Mogelijk door dezelfde oorzaken en dus ook met dezelfde gevolgen.

Wikken en wegen

Het is zaak om uit te zoeken hoe het zit met de huidige balans. Om daarna te gaan werken aan het herstel van het evenwicht. Zowel werk als privé streeft een mens nu eenmaal ernaar de zaken in balans te hebben. Het gaat om een gezond evenwicht tussen belasting en belastbaarheid. Dus hoeveel kan iemand feitelijk aan en wat wordt er nú van hem of haar gevraagd. Zit iemand wel op de juiste plek.

Hetzelfde maar dan anders

Harde werkers hoeven vaak alleen maar te worden bijgestuurd. Iets meer delegeren. Delen van verantwoordelijkheden met degene, die dat ook als taak hebben. Vooral ook minder verantwoordelijk voelen voor allerlei zaken ,die er minder toe doen. Nadenken over een herverdeling van functies en taken kan voor iedereen verhelderend werken. Vaak zijn zaken in de loop van de tijd wat scheef gegroeid. Een mooie gelegenheid om dit aan te pakken en op die manier weer een gezonde taakverdeling binnen het bedrijf tot stand te brengen.

Begrip en respect

Verantwoordelijkheid draag je samen. Of het nu gaat om werk of privé. Je verantwoordelijk gedragen en voelen, doe je alleen. Uiteindelijk ben je daarom ook alleen verantwoording verschuldigd aan jezelf. Maar daarbij wel rekening houdend met een ander zijn belangen. Of het nu je werkgever, collega of partner is. Respect en vertrouwen vormen een goede basis voor een duurzame samenwerking.

Samen

Harde werkers hebben de neiging zaken zelf op te lossen. Zij vergeten nog wel eens, dat je samen uiteindelijk sterker bent. Als de locomotief maar doorrijdt zonder de wagons mee te nemen, komt de vracht niet aan. Samen vereist een bepaald sociaal gedrag van alle betrokkenen. Begrip en respect voor elkaar is heel belangrijk. Je eens verdiepen in de werkwijze of denkpatronen van de ander levert nieuwe inzichten. Misschien niet altijd beter. maar veelal met hetzelfde resultaat en soms op lange termijn zelfs effectiever.

Resultaat

En vernieuwde werkwijze van de stuwende kracht in de organisatie geeft nieuw elan aan het bedrijf. Een frisse uitstraling werkt motiverend op de andere mensen. Dit zal zich vertalen in meer plezier, meer inzet en productiviteit, bedrijfsbreed. Ook de privé situatie zal hiervan profiteren.

Inspiratie.

Herken je jezelf als werkgever of werknemer in deze aanpak, maar weet je niet hoe je dat proces in gang kunt zetten. Dan bieden wij voldoende inspiratie en aangrijpingspunten om verder te komen. Neem contact met ons op voor een gratis adviesgesprek. Dan kunnen we samen bepalen, hoe het op maat aangeboden programma, op dit moment het beste resultaat oplevert.

Informatie

effectief realistisch betrokken

NOBCO Nedrlandse orde van beroepscoaches
EMCC European Mentoring & Coaching Cousil
The Global Code of Ethics For Coaches, Mentors, and Supervisors

Wij zijn aangesloten bij de Nederlandse Orde van Beroepscoaches, omdat wij waarde hechten aan kwaliteit. Daarnaast onderschrijven wij de Nobco Ethische gedragscode en conformeren ons aan het klachtenreglement. Dat biedt extra zekerheid voor u als afnemer.